POSLOVNI DOGAĐAJ
Targer Con 4.0 - Konferencije o digitalizaciji u industriji donijela nova rješenja i ideje za proizvodni sektor, predstavljeni i novi proizvodi
manager.ba 12 rujna, 2022

10.9.2022. u Neumu otvorena Targer Con 4.0 - Konferencija o digitalizaciji industrije u organizaciji Targer E&C Sarajevo. Konferenciju je otvorio Tarik Kadrispahić, direktor Targer kompanije i još jednom naglasio da digitalizacija nije opcija nego nužnost te da su Targerovci ponosni da na ovaj način mogu pridonositi aktuelizaciji ove teme i ubrzanju procesa.

 

"Na samom početku konferencije prisutni su imali priliku čuti rezultate istraživanja o stanju digitalizacije industrije u BiH koju smo kao organizator napravili u pripremama za ovu konferenciju. Rezultati nisu za pohvaliti se ali je proces digitalne transformacije počeo i top menadžment polahko počinje shvatati neophodnost ovogo procesa i rad na tome. Rezultate istraživanja predstavila je Badema Durkić Keško, lean consultant junior u Targer Sarajevo", ističu organizatri.

 

 

Nakon uvodnog izlaganja, predavanje je održao gospodin Drago Cmuk iz CadCam Data Zagreb, koji je govorio o stanju u regiji i ponovno naglasio važnost osviještenosti menadžmenta. Ova karika je najčešće ili prepreka digitalizacije ili vjetar u leđa brzini ovog procesa. Naveo je pet izazova digitalizacije ali  naglasio i da je šesti, ujedno najbitniji izazov, uvesti zaposlenike u ovaj proces.

 

 

U sljedećem predavanju iznijet je konkretan primjer implementacije digitalnih alata u najvećem holdingu u Bosni i Hercegovini. Voditelj IT odjela iz AS holding, gospodin Semir Hrvić, je naglasio da su oni u toku digitalne transformacije uradili i transformaciju kulture kompanije, koja je ključna da bi proces uspio.

 

 

Predstavljen je i prvi projekat industrije 4.0 koji je implementiran u BiH od strane Yanoka Sarajevo i partnera. Gospodin Ljubomir Mrđenović. Plan ove kompanije je da okupi stručnjake i organizacije koje mogu doprinijeti ovom procesu jer digitalizacija potražuje različite tehnologije.

 

 

Haris Poturković is GS 1 je naglasio koja su dostignuća GS 1 a govorio je i o barcodu, njihovom najpoznatijem proizvodu, koji je započeo digitalnu transformaciju još 31.3.1971. Koliko je bitan, govori podatak da se na dnevnom niovu skenira šest milijardi barcodova a oko tri milijarde je Google pretraga.

 

 

Igor Bošnjak sa Sveučilišta u Mostaru predstavio je istraživanje koje je pokazalo da smo mi u BiH u Trećoj industrijskoj revoluciji ali s naglaskom da su ocjene donosili sami menadžeri i vlasnici iz kompanija što ovu brojku može dovesti u pitanje.

 

 

Predstavljen je i novi projekat QSS i Pro Credit banke koji predstavlja Digital Innovation Hub - one stop shop za mala i srednja poduzeća.

 

 

Kako bi cijeli proces digitalizacije uspio, kultura i način vođenja timova je sigurno najutjecajniji faktor te smo na kraju prvog dijela dana imali čast slušati gospodina Nedžada Junuzovića koji je naveo agile pristup kao neophodan u cijelom procesu digitalne transformacije. Naglasio je i da u komunikaciji sa klijentima trebamo imati primjer implementacije da bi dobili njihov odgovor.

 

U drugom dijelu gosti su prisustvovali odlčnim diskusijama u panelima koje su moderirali Alisa Lingo i Vedran Šimunović.

 

Prvi panel je imao zadatak demistificirati procese koji su dijelom digitalizacije i rdgovoriti na dilemu da li je digitalna tvornica mit ili stvarnost, navodeći da se tehnologije industrije 4.0 moraju uvodite korak po korak. Preporuka menadžerima: ako misle da se odmah može uvesti digitalizacija - nema od tog ništa. Treba krenuti od jedne npr. robotske ćelije pa nastaviti. Treba uvezivati jednu po jednu pametnu ćeliju.

 

Jedan od faktora je vrijeme, ljudski i politički faktori. Treba da lobiramo, da se organizujemo tako da kompanijemmogu  vidjeti da digitalizacija donosi novac.

 

 

Drugi panel se bavio jednom od ključnih tema u ovom procesu, kako zaposlenike uključiti u ovaj proces i na vrijeme transformirati kulturu kompanije kako bi ona uticala na bržu transformaciju.  Jedno od viđenja je da ukoliko radnicima najavimo promjene i uključimo ih u sam proces promjene, cijeli ovaj proces će ići brže.

 

 

Na kraju prvog dana organizatori su podijelili zahvalnice sponzorima i odlične nagrade našim učesnicima što je unijelo dodatnu kreativnost i podiglo atmosferu tako da učesnici s nestrpljenjem očekuju drugi dan konferencije.

Drugi dan konferencije održane su dvije kreativne i edukativne radionice koje su vodili predstavnici CadCam Solutions Sarajevo i Yanoka Sarajevo.

Prva radionica je pokazala značaj kompleksnost planiranja kao i da alati koji se koriste na dnevnoj osnovi (npr. Excel ili papir) ne mogu odgovorna sve izazove te su pokazani digitalni alati koji nam pomažu u ovom procesu.

Druga radionica je predstavila novi proizvod na tržištu u kome učestvuje više kompanija iz BiH i Srbije i koji će tek biti široko promoviran.