INVESTICIJE
Talijani otvorili pogon u Banjaluci, posao dobilo 70 radnika
Manager.ba/Biznis info BiH 25 travnja, 2018

 

Nakon više godina zastoja ponovo je pokrenuta proizvodnja obuće u naselju Bronzani Majdan u Banjaluci. Pogon zapošljava 70 radnika, a plan je da u narednih pola godine radno mjesto dobije oko 200 ljudi.

Riječ je o nekadašnjem pogonu bivše fabrike obuće “Bosna”, koji je zatvoren prije nekoliko decenija. U međuvremenu je bilo nekoliko pokušaja za pokretanje proizvodnje, ali bez uspjeha. Ovaj put to je učinio investitor iz Italije i tu fabriku je posjetio gradonačelnik Igor Radojičić.

– U bivšoj Jugoslaviji su na ovoj lokaciji proizvodili obuću i drago mi je da se ta djelatnost vratila u Bronzani Majdan. Bilo je nekoliko neuspjelih pokušaja da se u međuvremenu pokrene proizvodnja i mislim da ovaj put konačno imamo dobrog partnera. Italijanski proizvođač ovdje planira da zaposli do 200 radnika, što za ovo seosko područje može biti veoma značajno – kazao je Radojičić, prenosi Glas Srpske. 

Naglasio je da je u Bronzani Majdan prethodnih godina malo ulagano.

– Kada je u pitanju komunalna infrastruktura, potrebe su velike i u proteklih 12 mjeseci smo pokušali da popravimo situaciju. Urađen je most u Obrovcu, te niskonaponska mreža u Stratinskoj. Ove godine smo u školi u Bronzanom Majdanu sanirali igralište, a to ćemo uraditi na još jednom – naveo je Radojičić.

Direktor fabrike “AM Shoese” Branko Kaparanović je rekao da je proizvodnja pokrenuta prije 14 dana i da je trenutno zaposleno 70 radnika.

– U planu je da u narednih pola godine zaposlimo do 200 radnika, a da li ćemo u tome uspjeti zavisiće od toga koliko ćemo imati raspoložive radne snage – rekao je Kaparanović.

Kazao je da u pogonu u Bronzanom Majdanu šiju gornji dio cipele za brend “stil martin”, te da je proizvođač cipela Italijan Antonio Benoti.

– Plasiramo proizvode na doradu u Slovačku. Na kraju finalni proizvod ide na evropsko tržište i za sve proizvedeno već postoji dogovoreno tržište – naveo je on.

Jedan od radnika Dragan Popović je rekao da otvaranje fabrike puno znači za ovaj kraj.

– Omladine ima dovoljno, a ima i iskusnih radnika koji ih mogu obučavati. Prije deset godina sam ovdje radio kada je ponovo pokrenuta proizvodnja, ali je tada stala i drago mi je da se ponovo vratila – naveo je Popović.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce