KOMPANIJE
Swisslion u 2017. uložio više od 35 milijuna KM u Hercegovini
Manager.ba/Indikator.ba BiH 04 siječnja, 2018

Prehrambena industrija Swisslion Trebinje je samo u 2017. godini iz dobiti poslovnog sistema u turizam uložila više od 35 milijuna KM, potvrdila je Srni suradnica za informiranje te kompanije Ana Buha. 

Ona kaže da je zabilježen rast proizvodnje od oko 10%, te da industrija raspolaže sa 12 proizvodnih linija u Trebinju i dvije u Nevesinju sa 110 proizvodnih artikala. 

Prije nekoliko dana pokrenuta je nova linija za vafl i proizvodnja novog proizvoda vrhunske kvalitete "fine" u Trebinju, a Buha kaže da timovi tehnologa već pripremaju nove ukuse u konditorskoj industriji. 

Ona dodaje da je u planu za iduću godinu nastavak širenja i povećanje izvoza u oblasti prehrambene industrije i da se očekuje rast od 10%, kao i osvajanje novih tržišta. 

- Proizvodimo hranu za sve generacije, a proizvodni program izvozimo u sve zemlje regije, zatim u zemlje Europske unije – Austrija, Njemačka, Holandija, Bugarska, Rumunija - ističe Buha i dodaje da je u 2017. godini ova kompanija proširila tržište i da je počela izvoziti u Rusiju i Albaniju. 

Ona napominje da je ovo bila vrlo uspješna godina i za metalnu industriju, gdje se očekuje oko 500.000 KM dobiti, te ističe da su u planu i nova zapošljavanja i rast proizvodnje za oko 15%. 

- Swisslion industrija alata Trebinje je povećala proizvodnju za 10%, a zaposlili smo više od 100 radnika. Primanja radnika u 2017. godini povećana su za 13%. Sa odličnim menadžmentom tvornice krenuli smo sigurnim korakom naprijed i za 2018. osigurali tržište i repromaterijal - kaže Buha. 

Govoreći o ulaganjima u oblasti turizma Buha je istakla da je u u 2017. godini u hotelu SL Industry i Gradu sunca zaposleno više od 150 ljudi. 

- Otvorili smo nove objekte – aqua park, dino park, sunčanu igraonicu, hotel visoke kategorije. U 2018. godini otvorit ćemo još jedan hotel u Gradu sunca, a bit će izgrađeni i smještajni kapaciteti, oko 200 luksuznih vila i apartmana. Usporedo se gradi i sportsko-rekreativni kompleks - rekla je Buha. 

Plan je da će svi započeti objekti biti završeni u 2018. godini.

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce