KOMPANIJE
Svjetski gigant preuzima bh. firmu BS Telecom Solutions
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 06 prosinca, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je kompaniji Asseco SEE, koja je dio velike međunarodne IT grupacije Asseco Group, preuzimanje sarajevske firme BS Telecom Solutions.

 

Ovo je jedna od najvažnijih akvizicija u povijesti bh. IT sektora, piše BiznisInfo.

Kompanije su se obratile domaćem regulatoru tražeći dozvolu da Asseco preuzme većinski paket kapitala u BS Telecom Solutions.  Vijeće je odobrilo akviziciju.

Ocjenjuje se dopuštenom koncentracija na tržištu računarskog programiranja na teritoriji Bosne i Hercegovine kojom Asecco SEE privredno društvo za trgovinu, konzalting i inženjering kupovinom (..) temeljnog kapitala stječe kontrolu nad BS Telecom Solution d.o.o. Sarajevo, društvom za inženjering i razvoj”, stoji u rješenju.

BS Telecom Solutions je firma osnovana 2002. godine i na tržištu je prisutna kao proizvođač, isporučilac i integrator kompletnih telekomunikacijskih i informacijskih sistema, koji se zasnivaju na modernim tehnologijama i vlastitim tehnološkim istraživanjima.

Riječ je o renomiranoj kompaniji koja radi širom regiona. BS Telecom je lani imao prihode od preko 25 milijuna KM. Primjera radi, nedavno su dobili vrijedan posao izrade softverskog rješenja za nadzor i vođenje saobraćaja na autocestama u Hrvatskoj vrijedan devet milijuna KM.

Također su potpisali novi višemilijunski ugovor u Crnoj Gori za proizvodnju, isporuku i instalaciju softvera za upravljanje i nadzor saobraćaja na autoputu Bar – Boljare.

Kao trenutni vlasnik BS Telecoma navodi se BS TS iz Češke Republike. No, osnivači i prethodni vlasnici ove kompanije bili su naši ljudi, uključujući Mirzu Varatanovića koji se i dalje navodi kao direktor kompanije.

Asseco Group je “federacija” firmi koje se bave informacijskom tehnologijom i djeluje u 60 zemalja svijeta. Firme Asseco Grupe uvrštene su na Varšavsku burzu, Tel Avivsku burzu, kao i na američko NASDAQ globalno tržište kapitala.

Asseco Group nudi sveobuhvatna, vlasnička IT rješenja za sve sektore privrede. Vlastita rješenja čine oko 80 posto ukupnih prihoda od prodaje grupe Asseco. Time je Asseco Group na 6. mjestu među vodećim dobavljačima softvera u Europi.

Gigant će BS Telecom Solutions preuzeti preko svoje regionalnog ogranka Asseco SEE.

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti