INVESTICIJE
SVJETSKA BANKA: 200 milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promjena
Manager.ba/Hina Svijet 04 prosinca, 2018

Svjetska banka (SB) najavila je u ponedjeljak da će do 2025. godine udvostručiti ulaganja u borbu protiv klimatskih promjena, na nekih 200 milijardi dolara.

“Klimatske promjene predstavljaju egzistencijalnu prijetnju najsiromašnijima i najranjivijima širom svijeta. Naši novi ciljevi pokazuju da taj problem shvaćamo jako ozbiljno”, izjavio je predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim.

Najavljena ulaganja predviđena su za investicijsko razdoblje od 2021 do 2025. godine, a predstavljat će potporu nastojanjima zemalja širom svijeta da poduzmu „ambiciozne mjere” u borbi protiv promjene klime. Zemlje će moći koristiti taj novac za gradnju „bolje prilagođenih stanova, škola i infrastrukture, za ulaganja u ekološki ‘pametnu’ poljoprivredu, u održivo upravljanje vodama i u pristupačne mreže socijalne sigurnosti“, pojasnila je izvršna direktorica Svjetske banke Kristalina Georgieva.

Najava ulaganja vremenski se poklopila s početkom Summita o klimi (COP24) u poljskim Katowicama.

U sljedeća dva tjedna predstavnici zemalja iz cijelog svijeta razradit će propise o financiranju i provedbi Pariškog sporazuma o klimi iz 2015. godine.

Tim je sporazumom utvrđen okvir suradnje zemalja kojom bi se povećanje temperature na Zemlji trebalo ograničiti na 1,5 do dva Celzijeva stupnja.

Pritom bi većina napora trebala biti usmjerena na što skorije ograničenje emisije stakleničkih plinova.

Većina do sada najavljenih mjera ni izdaleka nije dovoljna da se postigne taj cilj, napominje agencija dpa.

Povezani članci

1

2