SRBIJA
Svaki treći vlasnik seoske kuće doselit će se iz grada
Manager Regija 13 svibnja, 2023

 

Trećina budućih vlasnika seoskih kuća u Srbiji promijenit će gradsko prebivalište za seosko, najavio je ministar za brigu o selu Srbije Milan Krkobabić.

 

„Posebno raduje činjenica kako je među njima 96 djevojčica i dječaka", kazao je Krkobabić nakon prve sjednici Komisije za dodjelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoske kuće s okućnicom u 2023. godini na kojoj je nove stanare dobilo 109 kuća.

Najviše, osam kuća, dodijeljeno je u Vojvodini, u selu Mol u općini Ada, a na jugu zemlje u selo Željuša u Dimitrovgradu dodijeljene su tri kuće. Tako da se ukupan broj praznih seoskih kuća koje su dobile nove stanare povećao na 1.740, rekao je Krkobabić.

 

Investicija vrijedna 200 milijuna dinara (1,7 milijuna eura)

Programom je predviđena dodjela bespovratnih sredstava mladim bračnim i vanbračnim parovima, samohranom roditelju i pojedincu do 45 godina života za kupovinu seoske kuće s okućnicom, koja se može nalaziti na teritoriji svih naseljenih mjesta Srbije, izuzev u gradskim i općinskim središtima i prigradskim naseljima.

Za ove namjene u proračunu Srbije 2023. godine predviđeno je 500 milijuna dinara (4,24 milijuna eura), a po jednoj kući dozvoljen je iznos do 1,2 milijuna dinara (10.200 eura).

Novoodobrenim zahtjevima, u selima diljem Srbije, krov nad glavom osiguran je za još 155 odraslih i 96 djece. Među njima je 46 parova, 18 samohranih roditelja i 45 samostalnih vlasnika, uglavnom poljoprivrednika i poljoprivrednica.

Najviše dodijeljenih kuća je u Kanjiži u čijim će se selima rasporediti 17 novih vlasnika kuća.

Najjeftinija dodijeljena nekretnina vrijedna je 443.156 dinara (3.750 eura), ima 65 kvadrata, bit će u vlasništvu mlade poljoprivrednice, a nalazi se u Željuši kod Dimitrovgrada.

 

Od 2021. godine, kada su počeli javni konkursi za dodjelu sredstava mladima za kupovinu kuća s okućnicom, izdvojilo se Bačko Petrovo Selo, gdje je do sada useljeno 55 kuća. Posljednjom dodjelom naseljeno je još šest kuća.


Najveću seosku kuću u ovoj godini, površine je 293 kvadrata, kupila je obitelj u Srpskoj Crnji, Općine Nova Crnja.

Najskuplje kuće od 1,2 milijuna dinara (10.200 eura), što je maksimalna suma koja se odobrava, bit će domovi obiteljima u selima kod Kanjiže, Bača, Ade,  Lučana i Trstenika.

Za kupovinu seoskih kuća vlada veliko zanimanje, a sredstva se dodjeljuju po redoslijedu pristiglih prijava do utroška namijenjenih sredstava, najkasnije do 1. studenoga.


Tanjug / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce