POZITIVAN PRIMJER
Student iz Starog Grada stigao do CERN-a
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 19 rujna, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Da je ulaganje u obrazovanje mladih ljudi ujedno i ulaganje u našu budućnost najbolje pokazuje primjer mladog Mirsada Tunje iz Starog Grada koji je danas zaposlen kao stručni suradnik za oblast teorijske fizike na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Tunja je ovaj posao dobio odmah po završetku studija na kojem je imao prosjek ocjena 9,8, a sve to bio je uvod u jednu nevjerojatnu priču u kojoj je mladi Tunja dospio do CERN-a, Europske organizacije za nuklearna istraživanja i najvećeg naučnog laboratorija za fiziku čestica na svijetu.

U CERN-u prati predavanja o raznim aspektima teorijske, eksperimentalne i medicinske fizike, te s kolegama s fakulteta radi na dizajnu akceleratora za medicinske primjene.

Mirsad do ovog uspjeha nije došao lako, a pored ogromnog truda, učenja i neprospavanih noći u pripremanju ispita, u njegovom obrazovanju mnogo mu je značila i podrška Općine Stari Grad čiji je Tunja bio stipendista.

“Ulaganje u obrazovanje naših učenika i studenata važno je jer tako pokazujemo opredijeljenost da im pomognemo na životnom putu i zadržimo ih u BiH. Posebno raduje kada vidimo ovakve primjere da naši stipendisti ostvaruju ovakve uspjehe i bivaju priznati u prestižnim organizacijama i ustanovama”, kazao je načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić.

Tunja je inače dobitnik Zlatne značke Univerziteta u Sarajevu, a ujedno je i team lider ekipa fizičara koje su sudjelovale na međunarodnim Olimpijadama u fizici održanim u Indoneziji i Izraelu – Tel Aviv.

Ekipa s kojom je sudjelovao na 50-toj Međunarodnoj Olimpijadi iz fizike u Tel Avivu osvojila je jednu brončanu medalju i dvije pohvale, dok se s ekipom fizičara s Olimpijade iz Indonezije prije dvije godine vratio s dvije brončane medalje i dvije pohvale.

U CERN-u trenutno boravi s kolegama s fakulteta Amilom Avdić, Amrom Ibrahimović i Senadom Isakovićem, a pored rada na dizajnu akceleratora za medicinske primjene, ova ekipa radi i na projektu iz oblasti eksperimentalne fizike visokih energija, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

Tagovi: