SAVJETI
Stručnjak koji je razgovarao sa 177 bogataša otkriva: 'Svi su počeli na isti način'
Manager.ba/novac.jutarnji.hr 02 listopada, 2019
Izvor fotografije:
novac.jutarnji.hr

Bez obzira na to želite li jednog dana na svom štednom računi imati milijun ili 10 milijuna dolara, negdje morate početi.

Kako bi otkrio početne korake današnjih bogataša, savjetnik za osobne financije Thomas C. Corley proveo je pet godina proučavajući potrošačke navike onih najbogatijih.

U svom istraživanju razgovarao je s 233 osoba, od kojih je njih 177 svoje bogatsvo zaradio samostalno.

Za potrebe istraživanja odabrao je skupinu čiji minimalni godišnji prihod iznosi 160.000 dolara te u svom vlasništvu imaju imovinu u protuvrijednosti od približno 3,2 milijuna dolara.

Kroz intervjue i analize, Corley je otkrio da oni svi dijele desetak zajedničkih navika, te da se čak 80 posto njih obogatilo tek nakon 50 godine života. Isto tako, njegovo istraživanje pokazalo je da su gotovo svi započeli na isti način.

- Svi milijunaši koji su svoje bogatstvo samostalno zaradili započeli su sa štednjom. Već s prvim primanjima na štednim računima ostavljali bi 10 do 20 posto prihoda - napisao je Corley u svom radu.

Kako objašnjava Business Insider, bogataši iz ovog istraživanja, osim izdvajanja dijela prihoda, razvili su i još jednu strategiju.

Tzv. 'sustav kanti' njihovu ušteđevinu dijeli na četiri dijela: mirovinska štednja, posebni troškovi, neočekivani troškovi i ciklički troškovi.

Ušteda u mirovini uključuje klasičnu mirovinsku štednju, dok budući troškovi obrazovanja, troškovi vjenčanja, pričuve za kuću i drugi očekivani životni troškovi spadaju u drugi korak, odnosno posebne troškove.

Treći dio je zapravo fond za hitne slučajeve, poseban račun s gotovinom koja će se smanjiti u slučaju naglog gubitka posla ili hitne medicinske pomoći.

A skup cikličnih troškova sadrži uštede za rođendanske poklone, blagdane i odmore.

- Kako bi uspjeli, razvili su stroga pravila štednje. Ipak, nije tajna, što prije počnete sa štednjom, više novca imati ćete kasnije – zaključio je Corley u svom radu.

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - PLDD i kirurgija perifernih živaca
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Dječja ortopedija – iskustvo pacijenta
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustva pacijenata