SAVJETI
Stručnjaci otkrivaju kada je najbolje vrijeme za odlazak u penziju
manager.ba/investitor.me BiH 01 listopada, 2020
Izvor fotografije:
investitor.ba

Stručnjaci su intervjuirali ljude starosti od 70 do 100 godina kako bi bolje razumjeli što doprinosi zadovoljstvu životom.

 

Stručnjaci insistiraju na tome da ćete biti sretniji i da ćete živjeti duže ako vječno radite (s opuštenijim rasporedom).

Ako želite da saznate kada je pravo vrijeme da se penzionirate, Internet će vam rado ponuditi milijun financijskih kalkulatora. Ono što će se malo stručnjaka zapitati je da li biste uopće trebali da se penzionirate.

Stručnjaci su intervjuirali ljude starosti od 70 do 100 godina kako bi bolje razumjeli što doprinosi zadovoljstvu životom. Svaki od intervjuiranih izjavio je da i dalje radi.

Previše vremena provedeno bez ikakve svrhe povezano je s osjećajem tuge i nezadovoljstva. Važno je da nastavite da imate neku preokupaciju! To ne treba da bude neprestani rad, već aktivnosti, savjetuju stručnjaci.

Neki smatraju da svoju karijeru čak potpuno pogrešno prilagođavamo ritmu našeg života, prisiljavajući ljude da proživljavaju najproduktivnije profesionalne godine dok odgajaju malu djecu, a zatim rade sve manje i manje u kasnijim godinama.

Umjesto profesionalnog sprinta koji traje četiri desetljeća i koji se naglo završava sa 65 godina, stručnjaci smatraju da bismo trebali da imamo obrnuti pristup: da se u 20-im i 30-im posvetimo djeci i njihovom odgajanju, a zatim da potpuno operativna karijera počne u 40-im i završi se u osamdesetim godinama, piše BIZLife.

Tagovi: