OGLAŠAVANJE BUDUĆNOSTI
StartRocket: Ni nebo više nije granica
Manager.ba/Bankar.me Svijet 21 siječnja, 2019

Ruski start up StartRocket ima ideju kako da oglašavanje na džambo plakatima zaista uveća do istinskih “džambo” dimenzija.

Njihova ideja je da u Zemljinu orbitu lansiraju na desetine malih CubeSat satelita, veličine 10x10x10 centimetara, koji će se moći složiti u određenu formaciju.

Svi sateliti jedne grupe bili bi lansirani istom raketom, na visinu od oko 450 kilometara (nešto više od visine na kojoj se nalazi Međunarodna svemirska stanica).

Tamo bi grupa satelita formirala “ekran” – Orbital Display, u kome bi svaki CubeSat predstavljao jedan piksel koji bi bilo moguće pojedinačno kontrolirati.

Za kreiranje slike, svaki satelit bi imao vlastito rasklopivo ogledalo kojim bi mogao reflektirati Sunčevu svjetlost prema Zemlji.

To za rezultat ima stvaranje velikog ekrana koji orbitira oko naše planete.

Zbog brzine orbitiranja, pojedini dijelovi Zemljine kugle bi mogli ovu formaciju satelita gledati u trajanju od oko šest minuta u pojedinačnom preletu.

Ruski poduzetnici kažu da još ne znaju koliko bi oglašavanje na Orbital Displayu moglo koštati, ali očekuju podršku od kompanija i brendova čiji je “ego sjajniji od Sunca”.

Takav ekran bi, kao što se može vidjeti u promotivnom videu, mogao na noćnom nebu ispisivati poruke, simbole i, najvažnije, logotipe kompanija koje bi htjele platiti reklamu na “orbitalnom ekranu”.

 

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce