UMJESTO MOSTARSKIH GAZELA
Srbija se nada novim vojnim helikopterima u suradnji s Airbusom
Manager Regija 12 srpnja, 2023
Izvor fotografije:
Ilustracija Manager.ba

 

Srbija i Airbus pregovaraju o proizvodnji helikoptera i bespilotnih letjelica. Jedan od ciljeva je srbijanske gazele zamjeniti novim Airbusovim helikopterima.

 

Gostujući na televiziji Pink, pomoćnik ministra obrane Srbije za materijalne resurse Nenad Miloradović, obznanio je kako Airbus i Srbija aktivno razmatraju zajedničku proizvodnju vojne inačice helikoptera H125 i nove borbene bespilotne letjelice SiRTAP.

Mediji u Srbiji pišu kako je najava proizvodnje H125M nastavak industrijske suradnje s europskim zrakoplovnim konzorcijem. Prva faza industrijske suradnje bila je fokusirana na dodatno osposobljavanje i certifikaciju remontnog zavoda Moma Stanojlović. U drugoj fazi na helikopter na H145M integrirani su sustavi nevođenog naoružanja razvijeni u Srbiji.


Zamjena helikoptera proizvedenih u Mostaru

U srbijanskom ministarstvu obrane nadaju se kako će u narednoj fazi biti omogućena i integracija vođenog naoružanja iz Srbije na Airbusov HForce 3 sustav koji bi, u srpskom RZ i PZO (Ratno zrakoplovstvo i protuzračna obrana), isporukom dodatnih 10 petokrakih H145M, bio dominantan standard.

Airbus već više godina ne krije kako cilja zamjenu Gazela RZ i PZO Srbije, koje su se krajem 80-tih godina proizvodile u Mostaru, s helikopterom H125.

 

Gazela ili Gazelle 

Gazela ili izvorno Gazelle, nastala je kao rezultat suradnje na razvoju lakog jurišnog helikoptera franscuskog Aérospatiale i britanske tvrtke tvrtke Westland. Prvi helikopteri ušli su u uporabu 1973. godine.

Helikopteri Gazela i danas su u aktivnoj uporabi. Primjenjuju se za protutenkovsku borbu, a opremljeni su protutenkovskim projektilima Euromissile HOT. Razvijena je i inačica za laku blisku podršku opremljena s 20-milimetarskom strojnicom. Postoji i inačica za zračnu borbu opremljenu raketama Mistral.

Danas se Gazelle polako zamjenjuje Eurocopter Tigerom, ali i dalje ostaje u službi kao laki transporter. 

Gazelle se proizvodila i u tvornici Soko u Mostaru pod oznakom SA 341/342 Gazelle GAMA (Gazelle - Maljutka) koja je bila posebno prilagođena za protutenkovsku borbu. Mogla je ponijeti 8 Maljutki.


Bespilotne letjelice po "španjolskom receptu"

Španjolska je u suradnji s Airbusom pokrenula program bespilotne letjelice SiRTAP koji u sadašnjoj fazi razvoja traži industrijske partnere. 

U Srbiji se nadaju kako se suradnja neće ograničiti na proizvodnju ili naoružavanja ovih letjelica, nego isporuka dijela proizvedenih bespilotnih sustava za RZ i PZO Srbije. 

Planirano je da letjelice SiRTAP nose koristni teret do 150 kilograma, imaju krstareću visinu do 7 km, a transportni zrakoplov C-295 bude u stanju prevoziti dva SiRTAP-a s rasklopljenim krilima.


Manager.ba

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim