ZA VLASTITE POTREBE "SAMO" 40%
Srbija proizvodi 50 milijuna litara rakije godišnje
Manager Regija 20 prosinca, 2023

U Srbiji se godišnje proizvede oko 50 milijuna litara rakije. Prema podacima Gospodarske komore Srbije, registrirane destilerije proizvedu 30 milijuna litara, a ostalih 20 milijuna litara proizvode građani za vlastite potrebe. 

 

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije registrirano je 730 proizvođača žestokih alkoholnih pića, najviše u Rasinskom, Zlatiborskom i Šumadijskom okrugu, a među najviše proizvode šljivovicu, te krušku i dunjevaču. 

Izvoz rakije na inozemna tržišta godišnje raste po stopi većoj od 20%, a iz Srbije rakija se najviše izvozi u Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Crnu Goru, Njemačku i SAD. Odnedavno, izvozi se i u Azerbejdžan, Litvaniju i Letoniju.

U proteklih nekoliko godina raste zanimanje za otvaranje ili registriranje postojećih destilerija. Godišnje osnuje oko 100 novih destilerija, ali se istovremeno i određen broj briše iz registra. Uglavnom se radi o ljudima koji žele proizvoditi rakiju dodatni posao ili hobi kojim bi se bavili na zakonom propisan način.

Usvajanjem Zakona o jakim alkoholnim pićima znatno je pojednostavljena procedura registracije proizvođača.

Srpska šljivovica uvrštena je na UNESCO popis nematerijale kulturne baštine.


Tanjug | Manager.ba

Povezani članci

1

Video
Željko Kiauta, poduzetnik iz Francuske
Od nogometnih škola Veleža i Lyona do platforme Sportiw
DAVORIN VIDAČKOVIĆ, GUMA M
Izazov je i užitak voditi tvrtku simbol automobilske branše
IVICA SIVRIĆ, REDAH
Javni sektor je često u sukobu umjesto u partnerstvu s privatnim