SRBIJA
Srbija ima 10 posto svjetskih količina litija
manager.ba/biznisinfo.ba Regija 05 lipnja, 2020

Srbija mnogo očekuje od nalazišta litija, ali efekte eksploatacije neće moći imati najmanje za godinu, godinu i po dana, rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

 

– Ne može se lako mijenjati rudna renta, jer ne može lako da se napravi dogovor s ruskim NIS-om, niti s Kinezima, koji su ušli u velike investicije i mnogo pomogli zato što su uzeli Bor i spasili nas. Oni su računajući na tu rudnu rentu kupili od Kanađana Čukaru peki, odnosno Timok rudnik. Za nas je ovdJe najvažniji litija, ali kada bih vam rekao da je to nekada bukvalno za džabe dato, a da mi danas nemamo ni početak eksploatacije, iz kože bih iskočio – rekao je Vučić, prenosi Blic.

Srbija raspolaže sa 10 posto svjetskih količina litija i to je ogromno bogatstvo, i veliki potencijal koji još nije iskorišten, rekao je Vučić u Loznici, na pitanje može li Srbija povećati iznose rudne rente posebno za litij, imajući u vidu da je učešće rudarske industrije u BDP dva do tri posto.

Napominje i da je komplicirano ekstrahiranje litija, ali je rekao da “molimo i Kineze i Rio tinto, da se počne nešto, jer smo izgubili mnogo vremena, 12 do 15 godina”.

– Dajte da počnemo nešto da radimo, zato što će da procvjeta cijeli kraj – istakao je Vučić i dodao da rudarska industrija ide gore najbrže upravo zahvaljujući tome što su Kinezi kupili Bor.

Dodao je da je donijeta odluka da se litij slobodno ne izvozi, jer pripada srpskom narodu.

– Kada napravimo ovdje tvornice, kontrolirano ćemo izvoziti – rekao je Vučić, napominjući da su u pitanju “tvornice električnih autobusa i automobila koje smo mogli do sada da imamo”.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
STIPE KRIŠTO, B KRUG
Birao je: Njemačka ili Livno
DR. GORAN ĐUZEL, POLIKLINIKA VITALIS
Javni zdravstveni sustav mora biti zdrav
JOSIP MARTINOVIĆ
Hercegovačka vina imaju dobru cijenu, vrijeme je za sljedeću razinu