PETko
Slovenski BIG SEE dodijelio vrijedno priznanje podgoričkom izumu
Manager Regija 26 svibnja, 2023

 

PETko ima jednostavan ali važan zadatak: da otpad od PET ambalaže pretvara u koristan i sve traženiji filament za 3D štampu.


Podgorička firma 3D soba dobila je vrijedno priznanje: Slovenački BIG SEE uvrstio je njihov izum – PETko – u dobitnike nagrade u dvije kategorije – Dizajn proizvoda i Urban.

“Naša kompanija je i kreator prvog crnogorskog 3D štampača Buddy, a ideja je da se ova verzija štampača ažurira integracijom uređaja za pretvaranje plastične boce u filament tokom samog štampanja. I važno je stvoriti uslove da se plastične boce direktno koriste za proizvodnju filamenata”, naveli su iz 3D sobe kojom rukovodi podgorički preduzetnik Miloš Grbović.

Ne bacajte plastičnu bocu – pretvorite je u filament za 3D štampanje!, poručuju iz 3D sobe

Prije sedamdesetak godina otkriven je “čudesan” materijal – elastičan, lagan, otporan i jak. Tada je počela proizvodnja plastičnih proizvoda, koji su doneli mnogo koristi društvu, ali tek sada smo shvatili nasljeđe tih proizvoda: oni zapravo nikada ne nestaju iz okoline, navodi se na sajtu BIG SEE-a, opisivajući PETka.

Plastični otpad je, kako navode, veliki globalni problem. Evropska agencija za životnu sredinu utvrdila je da veliki procenat plastičnog otpada čine plastične boce i plastični čepovi (skoro 20%). Takođe, Evropska unija zahtijeva od svojih članica da osmisle strategije za smanjenje količine otpada na nivo koji uzrokuje što manje štete.

“Kompanija 3D soba kreirala je uređaj koji pretvara plastične boce u filamente koji se mogu direktno koristiti za 3D štampanje. Važno je naglasiti da je u svijetu proizvedeno oko 2 miliona jedinica 3D štampača, uz prognozu da će se ta brojka do 2030. godine povećati na 21 milion. Stoga će broj filamenata potrebnih za 3D štampače eksponencijalno rasti, a važno je stvoriti uslove da se plastične boce direktno koriste za proizvodnju filamenata”, navode iz 3D sobe.

“Naša kompanija je i kreator prvog crnogorskog 3D štampača Buddy, a ideja je da se ova verzija štampača ažurira integracijom uređaja za pretvaranje plastične boce u filament tokom samog štampanja. i važno je stvoriti uslove da se plastične boce direktno koriste za proizvodnju filamenata”, ističu iz podgoričke kompanije.

 

investitor.me / Manager.ba

Tagovi:
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje