RUDE
Slovenci u BiH žele vaditi rudu za kojom u svijetu vlada pomama
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 22 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Procjene su da će potražnja za litijom u narednih 11 godina porasti za osam puta, prvenstveno zbog sve veće zastupljenosti električnih automobila koji koriste litijske baterije.

 

Pet firmi, iza kojih stoji slovenački biznismen Andrej Rautner, uložilo je milijune maraka u osnivanje poduzeća za rudarstvo “Rudnik litija” u Laktašima, a koje će se baviti istraživanjem i eksploatiranjem rude litija na istoku Republike Srpske, saznaje portal Capital.

Osnivači su poduzeća “Ar plane”, “R mercuri” i “The H” iz Slovenije te “AR plane” i “Yolle top invest” iz Laktaša, a o ozbiljnosti njihovih planova najbolje govori podatak da su kao osnivački kapital uplatili 11,8 milijuna maraka.

Rautner je za potvrdio da će preko ovog poduzeća tražiti koncesije za istraživanje ovog, u svijetu veoma traženog metala koji se koristi u proizvodnji baterija.

“Pokušat ćemo se baviti rudarstvom ako dobijemo koncesije. Još je sve u začeću, poduzeće postoji tek mjesec dana. Istraživanja bi bila na graničnom području između Republike Srpske i Srbije”, kazao je Rautner obećavajući da će više detalja otkriti prilikom naredne posjete Banjaluci.

On nije precizirao točne lokacije za istraživanje, ali je poznato da na području Jadra, u blizini granice Srbije i BiH, otkrivene zalihe litija u svjetskim okvirima.

Osim Podrinja, nalazišta ovog, najlakšeg od svih poznatih metala, postoje i na teritoriji Ugljevika, Domaljevca, Šamca, te u regiji srednje Bosne.

Sredinom prošle godine ministar energetike i rudarstva u Vladi RS Petar Đokić je najavio kako će u Loparama krenuti s istraživanjem ležišta, te da je jedno poduzeće dobilo koncesiju na ta istraživanja.

On je tada naveo da su neka ranija istraživanja pokazala da postoji litij na tom području, a istraživat će se kolike su rezerve i kako bi se mogla vršiti eksploatacija.

Procjene su da će potražnja za litijom u narednih 11 godina porasti za osam puta, prvenstveno zbog sve veće zastupljenosti električnih automobila koji koriste litijske baterije.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti