DRAGAN MIKULIĆ
SCM nudi usluge koje nema niti jedan drugi studentski centar u regiji
Manager.ba/Pogled.ba BiH 14 lipnja, 2018

Studentski centar Sveučilišta u Mostaru najuspješnija je institucija ovakvog tipa u državi. Centar je pod vodstvom Dragana Mikulića i njegova tima doživio preporod i umjesto loših uvjeta za studente i neredovitih plaća radnicima danas se govori o postavljanju klima i hladnjaka u studentske sobe. Uskoro će biti raspisan natječaj za prijam studenata u idućoj akademskoj godini. Cijena koju studenti plaćaju za osnovnu sobu iznosi 156 KM, za sobu s hladnjakom 159 KM te sobu za hladnjakom i klima-uređajem 165 KM. 

U navedenu cijenu studentima je uključeno također: tri obroka dnevno, topla voda i grijanje 24/7, internetski i kabelski priključak te pokrivenost wi-fi mrežom u svim zajedničkim prostorijama. Osim navedenih osnovnih usluga Studentski centar na raspolaganju studentima nudi i dvije prostrane čitaonice za učenje, fitnes centar, amfiteatar na otvorenom, elektronički studentski portal na kojem rade studenti, student-servis koji godišnje zapošljava više od 4000 studenata, tečajeve stranih jezika te niz edukativnih radionica tijekom akademskih godina, piše Večernji list BiH.

Vrhunska ustanova 

- Smatram kako smo izgradili vrhunsku ustanovu za studente i osigurali im stabilno i mirno okruženje i sasvim sigurno ponudili usluge koje ni jedan studentski centar u regiji nema. Iznimno je teško voditi ustanovu jer svakog dana uvodimo nove projekte, a podršku ne dobivamo od nadležnih institucija. Ipak, nemamo namjeru odustati i već od rujna naši studenti imat će nove opremljene smještajne jedinice - kazao je Dragan Mikulić, ravnatelj Studentskog centra, te dodao kako se radi o opremanju svih smještajnih jedinica hladnjacima, a kroz novu akademsku godinu opremit će se i sve ostale jedinice klima-uređajima. 

Kako ističe Mikulić, plan je bio u rujnu jedinice opremiti klima-uređajima, no zbog neplaćanja određenih županija nisu se pronašla sredstva za ovaj dio opremanja soba. Studentski centar Mostar intenzivno radi na umrežavanju s drugim studentskim centrima pa je tako u listopadu 2017. potpisao sporazum o suradnji sa SC Zagreb, a u listopadu 2018. u realizaciju će se provesti i potpisivanje sporazuma i sa Studentskim centrom Zadar. - Krajnji cilj je stvoriti mrežu sa svim regionalnim centrima kroz projekte razmjene studenata, iskustava i zajedničkih projekata - poručio je Mikulić. 

Pojedinci stvaraju probleme 

Bolna točka godinama Studentskom centru su neplaćanja subvencija pojedinih županija i, nažalost, stanje se nije promijenilo, no SC Mostar na čelu s ravnateljem Mikulićem ne želi dopustiti propast centra zbog neodgovornosti pojedinaca i nizom vanjskih aktivnosti kao što su isporuka obroka drugim institucijama i školama osigurava minimalna sredstva za likvidnost. Apliciranjem niza projekata višim razinama vlasti i kod stranih organizacija SC Mostar osigurava sredstva za nove iskorake. Jedna od najljepših mostarskih priča je ona o sportskim uspjesima klubova koje je osnovao Studentski centar. 

Njega danas krase dva premijerligaška kluba, Studentski košarkaški klub Student i Studentski odbojkaški klub Mostar. Uz njih početkom godine pokreću se još dva borilačka kluba - Kickboxing klub Eagles SCM i Taekwondo klub Student koji samo nakon 6 mjeseci nastupanja na najznačajnijim natjecanjima broje 10 državnih prvaka u raznim kategorijama.

  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1