POSLOVNI SAVJETI
SAVJETI NAJUSPJEŠNIJIH: Do ciljeva kroz odricanje
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 31 siječnja, 2019

Uspjeh obično promatramo kroz bogatstvo i postignuća. To se podrazumijeva i normalno je, ali tada često previdimo možda najvažnije stvari u uspjesima – odricanje i žrtvovanje.

Ustvari, žrtvovanje i odricanje su i glavni razlozi zbog kojih nam je teško da održimo dobre navike i dostignemo svoje ciljeve.

Da biste se bavili hobijima sa visokim prinosima, s obzirom na to da dan traje 24 sata, trebali biste se odreći onih sa niskim.

Donošenje odluka nije lako, ali to svakako radimo, a neophodno je napraviti prioritete.

Bill Gates i Warren Buffett, dva uspješna biznismena, možda su najbolji primjeri kako se strateški treba odreći određenih aktivnosti kako bi se fokusirali na one koji omogućavaju ostvarenje ciljeva.

Revizija aktivnosti

 

Dok mu je ljubav prema tehnologiji omogućila da izgradi svoje bogatstvo vrijedno više milijardi dolara, Gates ne dozvoljava da ga odvrati od važnih stvari.

Kako je napisao na svom blog postu, on je na pet godina prestao da sluša glazbu i gleda televiziju u svojim dvadesetim godinama jer ga je to udaljavalo od razmišljanja o softveru. A već je opće poznato da je svojoj djeci zabranio da do četrnaeste godine koriste mobilne telefone.

Buffett također nije pristalica tehnologije u tom pogledu da ga odvraća od bitnih stvari.

Ovaj izvršni direktor nema kompjuter u svom uredu, a koristi telefon na preklop.

 

 

Hobiji sa visokim prinosima

 

Samo zato što je aktivnost produktivna, ne mora značiti da ne može biti zabavna.

Sve što radite izvan posla treba vam donositi zadovoljstvo i da volite to što radite.

Buffett uživa igrati bridž.

To je, kako kaže igra za koju je potrebno strateško razmišljanje.

Također, čitanje knjiga – on kaže da “znanje tako funkcionira – gradi se”. Zapamtite da je sve u balansu i trebate znati “kada neke stvari trebate pustiti”.