SAVJETI
Savjet za uspjeh suosnivača Netflixa
manager.ba/biznisinfo.ba 04 kolovoza, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Kompanija Netflix trenutno ima ukupnu tržišnu kapitalizaciju od oko 217 milijardi dolara.

 

Suosnivač i nekadašnji generalni direktor Netflixa Mark Randolf ima nekoliko jednostavnih savjeta za sve one koji žele da razviju nove poslovne vještine – da “preskoče” knjige i tečajeve.

Umjesto toga “ako zaista želite da naučite poslovne vještine, smislite način na koji ih možete aktivno uvježbati radeći ih”, kaže prvi izvršni direktor Netfliksa, prenosi Bizlife.

Na primjer, kada treba da pitate prijatelja ili člana obitelji za uslugu, pokušajte da im prodate priču. Za to su potrebne iste vještine kao da pogađate najvažniji posao na svijetu, kaže Randolf.

– Morate misliti unaprijed. Koje su moje prodajne točke? Što su vidjeli ranije. Kako će reagirati (potencijalni kupci)? – kaže on.

Sam Randolf nije ništa znao o biznisu za iznajmljivanje video-kaseta ili filmskoj industriji kada je 1997. godine osnovao Netflix.

– Želim da ljudi znaju da nisam radio ništa posebno, da je bilo tko mogao da uradi isto što i ja – izjavio je Randolf.

Kako kaže, ambiciozni mladi poduzetnici neće naći odgovore ni u njegovoj knjizi.

– To je kao da kažete, ako želite da budete profesionalni bejzbol igrač, samo pročitajte dobru knjigu. Ne, izađi napolje i počni da udaraš lopticu – kaže suosnivač Netflixa.

Nakon što je 1999. godine napustio funkciju izvršnog direktora kompanije Netflix, Randolf je bio izvršni producent stranice do 2003. godine.

Kompanija Netflix trenutno ima ukupnu tržišnu kapitalizaciju od oko 217 milijardi dolara.

Tagovi: