SAVJETI
SAVJET MILIJARDERA: Niste sigurni što da radite sa svojim životom? Počnite od 2 jednostavna pitanja
manager.ba/bizlife.rs 08 listopada, 2020
Izvor fotografije:
bizlife.rs

Kada ste bili mali, vjerojatno ste točno znali što ste željeli da budete kad odrastete. Međutim, s godinama ta jasna slika naše budućnosti počinje da se muti, pa mnogi stignu do odlučujućih godina u životu, poput punoljetstva, a još uvijek ne znaju što žele da rade i čime žele da se bave.

 

Jedna od mogućnosti je prihvatiti posao koji se nameće i koji plaća račune, ali gomila istraživanja pokazuju da u nekom periodu takve osobe gorko zažale.

Druga mogućnost je da radite na svom talentu i viziji.

Pa, kako da se izvučete iz trenutne magle i zbrke do mjesta gdje točno znate koje korake da poduzmete?

Britanski milijarder i osnivač avio-kompanije Virgin Atlantic Richard Branson ponudio je jednostavan prijedlog.

Uzmite olovku i papir…

“Što trebam raditi?” je pitanje koje svaki poduzetnik sebi postavlja u nekom trenutku. Ako se izazovom suočite sa znatiželjom i stavom da možete nešto da uradite, to će pokrenuti vašu karijeru”, piše Branson.

Međutim, ovo ne mora biti ograničeno samo na poduzetnike.

Bez obzira na to da li ste zaposleni ili osnivač, njegov recept je isti. Uzmite olovku i papir i odgovorite na sljedeća dva jednostavna pitanja:

Što volim?

“Napravite listu stvari koje vas zanimaju i veoma ste strastveni. Nije važno da li su predmeti, ili posao, trivijalni ili ne, ili ako vam se ne čini da vode ka poduzetničkoj ideji – neko bi od toga mogao da pokrene posao”, objašnjava.

Napredni poduzetnici mogu da razmotre koji bi interesi mogli da se usklade s industrijom kojoj treba poboljšanje.

Ali, strasti mogu da budu moćan izvor inspiracije i u karijeri drugih profesionalaca.

Na primjer, Bill Gates tvrdi da ćete najvjerojatnije postati veoma uspješni u onome što ste iz zabave radili u srednjoj školi.

Što ne volim?

Za poduzetnike smetnje mogu da budu moćan izvor startup ideja. Uostalom, ako vās muči, najvjerojatnije muči i druge ljude, pa će rješenje problema veoma dobro da dođe.

“Mnogi biznisi Virgin Atlantica su doživjeli ekspanziju zbog ogorčenja zaposlenih koje su izazvale greške druge kompanije”, svjedoči Branson.

Zvuči veoma jednostavno, ali je također i veoma koristan podsjetnik da shvatite da vas ništa čarobno neće natjerati da uzmete svoj život u svoje ruke. Istina je i jednostavna i teška. Tražite u srcu ono što vas zaista pokreće i to je jedini način da krenete.

…i onda eksperimentirajte

Što je sljedeće? “Odvojite malo vremena za razmišljanje o tome da li možete da postupite prema ovim stavkama kako biste svijet učinili boljim mjestom za sebe”, piše Branson,

Jednom kada postavite hipoteze o tome kako treba da izgleda vaša karijera, treba da razmišljate kao naučnik i da svoje ideje potvrdite eksperimentima

Ili Bransonovim rječima: “Vrijeme je da počnete da testirate svoje ideje”.

Tagovi: