30.-31.01.2024.
Sarajevski energetski forum - SEF 
Manager 01 siječnja, 2024

Ovogodišnji SEF će se održati 30. i 31. siječnja u hotelu Hills, na Ilidži.  Na konferenciji će ugledni panelisti govoriti o mogućnostima održive energije za gospodarstvo u BiH i regiji.

 

Jedna od važnih tema o kojoj će se raspravljati je neometan izvoz roba u EU - od 1. siječnja 2026. godine privrednici će morati platiti skupe takse na emisije CO2 i što će biti veliki izazov i možda mnogi biznisi više neće biti održivi, te je vrlo je važno da javni i privatni sektor blagovremeno reagiraju i budu spremni.

SEF 2024 će ponuditi odgovore na pitanje - koje su linije podrške i subvencija i kako se najlakše pripremiti i osigurati svoje "garancije porijekla i zelene certifikate". Na forumu će biti govora kako osigurati stabilne i potrebne mreže za sve one koji čekaju i žele priključak?

GIZ (Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit) u ime Savezne vlade Njemačke podržava dekarbonizaciju elektroenergetskog sektora na Zapadnom Balkanu te je u tom pogledu podržao i organizaciju panela II: Razvoj pametnih mreža i brojila za distribuciju i prenos električne energije u BiH i regionu – zajednička saradnja za energetski jak region.

Poseban panel će biti posvećenom odgovornim privrednicima, te kako izgraditi i unaprijediti vlastiti energetski biznis, kako osigurati siguran izvoz roba, te povezati se s najboljim u BiH i regionu.

Također, RIMAC ENERGY je partner i zlatni sponzor Sarajevo Energy Foruma 2024, a radi se o svjetskoj kompaniji koja je promijenila percepciju električnih vozila i koja unosi inovacije i njeno učešće na SEF-u daje posebnu vrijednost i važnost sa će se u Sarajevu raspravljati o svjetskim trendovima u skladištenju energije i proizvodnji baterija za velike elektroenergetske sisteme, privredu i građane.

Nisu tu samo regionalne i svjetske kompanije, tu je i jedna od vodećih bh. kompanija HIFA-OIL, koja je generalni sponzor SEF 2024. Biće zanimljivo čuti njihova iskustva o tome kako virtuelne elektrane pomažu razvoj projekata iz obnovljivih izvora, kako osiguravaju stabilne i sigurne ugovore o otkupu, ali i druga iskustva iz ovog sektora, te kako su uspjeli završiti izgradnju najveće privatne fotonaponske elektrane u BiH i koji su planovi za dalje. Godišnja proizvodnja ove solarne elektrane će biti veća od 4.000 MWh, te će služiti ne samo za potrebe kompanije Swisslion Takovo nego i u svrhu prodaje električne energije i ostvarivanja profita na ovaj način. Iskustva generalnog sponzora te planove za budućnost, kao i drugih partnera učesnici će moći čuti na SEF 2024.

Također, tu je i prilika da svi oni koji imaju svoj proizvod ili uslugu iz ove oblasti da učestvuju na Sajmu izlagače, izlože ih i prezentiraju tokom dva dana trajanja Sarajevo energy foruma SEF 2024.

Broj mjesta za učešće je ograničen, a kotizacije su otvorene još nekoliko dana. Za više informacija i rezervaciju/ prijavu za učešće na ovom prestižnom forumu, možete kontaktirati na e-mail: [email protected] i [email protected].

Partneri i sponzori SEF-a 2024 su RIMAC ENERGY, HIFA-OIL, PV Smart Click, Solar Steelconstruction, Euro-Solar i mnoge druge renomirane kompanije i institucije, što forumu daje dodatnu vrijednost i Sarajevski energetski forum je mjesto gdje ljudi iz energetskog biznisa moraju biti.

Najnovije vijesti
Video
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje