DRŽAVE SVIJETA
SAD i Japan blizu trgovinskog sporazuma
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 26 kolovoza, 2019
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Sjedinjene Američke Države i Japan u principu su se suglasili o suštinskim elementima trgovinskog sporazuma za koji su američki predsjednik Donald Trump i japanski premijer Šinzo Abe rekli da se nadaju da će ga potpisati sljedećeg mjeseca u New Yorku, prenosi Reuters.

Agencija navodi da će sporazum, ukoliko bude potpisan, ublažiti trgovinski spor između dvije savezničke zemlje, i to u trenutku eskalacije trgovinskog rata između SAD i Kine.

Američki predstavnik za trgovinske pregovore Robert Latzer izjavio je da sporazum obuhvaća poljoprivredu, industrijske tarife i digitalnu trgovinu, dok će tarife na automobile ostati nepromijenjene.

Trump je rekao da se Japan suglasio da kupi višak američkog kukuruza, koji opterećuje američke farmere kao rezultat trgovinskog rata između SAD i Kine.

Abe je naveo da bi kupovinu kukuruza preuzeo privatni sektor.

“To je veoma velika transakcija i u principu smo se dogovorili. U pitanju su milijarde dolara, sjajno za farmere”, rekao je Tramp na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Abeom tijekom summita G7 u Bijaricu.

Japanski premijer je rekao da ostaje još posla, ali je izrazio optimizam da će svi detalji biti dogovoreni do zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda u rujnu/septembru.

Tagovi:
Povezani članci

1

2