SPORT I BIZNIS
Rusi bi mogli zaraditi 30 milijardi dolara od prvenstva
Manager.ba/jutarnji.hr Svijet 18 lipnja, 2018

Svjetsko nogometno prvenstvo unosan je, ali skup sportski događaj. Rusiju će tako, prema procjenama CNBC-a, ovo svjetsko prvenstvo stajati preko 12 milijardi dolara, od čega će se gotovo 70 posto podmiriti javnim financijama. Ipak, prema izjavama bivšeg zamjenika premijera Arkadija Dvorkoviča, istočna će velesila od prvenstva uprihoditi do 30 milijardi dolara, a navodno su samo pripreme za događaj generirale 14 milijardi dolara i otvorile preko 200 tisuća novih radnih mjesta.

Dok će se Rusi znojiti za svaku kopjejku, gospoda iz FIFA-e, krovne nogometne organizacije, od ovogodišnjeg natjecanja ostvarit će prihod od 6 milijardi dolara i spremiti čistu dobit od 3,2 milijarde dolara. Najviše kroz prava na prijenos utakmica koje globalno gleda preko 3 milijarde ljudi i donose između dvije i tri milijarde dolara u njihovu blagajnu, sponzoriranje će im donijeti oko 1,5 milijardi, a prodaja ulaznica preko 500 milijuna dolara.

Ali, kako stoje ostali popularni sportovi?

Olimpijske igre

Vrlo blizu izdacima za svjetsko prvenstvo bile su i Olimpijske igre u Rio de Janeiru koje su stajale 13 milijardi dolara. Ipak, ni TV kuće koje su prava za prijenos tih 19 dana platile ukupno 4 milijarde dolara kao i sponzori poput meksičkog medijskog mogula Carlosa Slima koji jereklamni prostor za svoju tvrtku platio preko 300 milijuna dolara nije pomoglo Riju koji je planirani budžet prešao za više od 3 milijarde dolara, a dugove osjeća još i danas.

Za razliku od Rio igara, Zimske Olimpijske igre u Sochiju, opet u ruskoj organizaciju, najskuplje su igre u povijesti s 51 milijardom dolara u izdacima, prema tvrdnjama ruskih sportskih službi. Ruski mediji, suprotno američkim koji tvrde da tim igrama nisu uspjeli ostvariti dobit, prikazuju da su uprihodovali 1,6 milijardi dolara.

Super Bowl

U usporedbi s tim brojkama, sitno djeluje najveća američka sportska manifestacija, Super Bowl. Festival američkog nogometa u organizaciji NFL-a, zapravo, živi na reklamama. Tako je prošle godine srušen još jedan rekord kada je prodaja reklamnog prostora ostvarila 392 milijuna dolara, prema podacima Verdicta. Značilo bi to da se 30 sekundi reklamnog prostora u prekidima utakmice naplaćuje između 4,5 i 5 milijuna dolara. Dakako, američki NFL prihode ostvaruje i preko prodaje robe i ulaznica što ukupno donosi oko 90 milijuna dolara. Isto tako, ta manifestacija pokreće i američki ekonomski kotač jer 111 milijuna gledatelja u prosjeku potroše 82 dolara na hranu, a ukupna potrošnja na alkoholna pića za vrijeme Super Bowla prošle je godine bila 710 milijuna dolara.

Tenis

Džentlmenski sport koji ne odustaje od svog otmjenog, "posh" imidža, tenis, ostvaruje zaradu za čak nekoliko stotina milijuna manje. Primjerice, turnir Wimbledon, u 2016. godini ukupno je zaradio 220 milijuna dolara (169 milijuna funti), a u džep spremio 42 milijuna dolara čiste dobiti. Međutim, najstariji Grand Slam nije i najizdašniji. Tako je ukupni nagradni fond za tenisače za prošlu godinu bio nešto iznad 40 milijuna dolara, a američki U.S. Open ima fond od 10 milijuna više. Wimbledon zarađuje i od prodaje robe. Tako u njihovom godišnjem izvještaju stoji da prodaju najviše, gotovo 19 tisuća, turnirskih ručnika, potom šilterica i kišobrana. Također, gledatelji za vrijeme turnira popiju preko 300 tisuća šalica čaja, 230 tisuća bočica vode, a pojede se i 28 tona jagoda.

NBA sezona

Ostale sportske manifestacije, očekivano, djeluju mršavo u usporedbi s prethodnim sportskim divovima. Tako je NBA ostvario, gledajući svih 30 momčadi zajedno, ukupnu zaradu od preko 7 milijardi dolara u prošloj godini. Ipak, jedna NBA sezona u prosjeku zaradi tek 2,6 milijarde dolara, prema podacima Investopedia. Većina te zarade dolazi od prava na prijenos, tako da NBA medijski partneri Time Warner i ESPN međusobno podijele prava na 152 regularne sezonske utakmice i oko 90 playoff utakmica. Preko 20 posto zarade čini prodaja ulaznica, a jedan dio opipljive zarade, oko 900 milijuna dolara, dolazi od prodaje dresova i kapa koje kupuje 63 milijuna aktivnih poklonika vrhunske košarke. Također, ne štede na svojim zvijezdama. Naime, za prošlu godinu, petogodšnji ugovor mladog Stephena Curryja iznosio je 201 milijun dolara, cifra je to s kojom je preskočio i nedodirljivog LeBron Jamesa.

Povezani članci

1

2