NOVOSTI
RS dobila prvu privatnu osnovnu školu
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 03 srpnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Nakon što su ispunjeni svi strogi kriteriji za osnivanje osnovnoškolske ustanove koje propisuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS, od rujna/septembra ove godine s đacima će početi raditi prva privatna osnovna škola u Republici Srpskoj.

 

Osnovna škola „Nikola Tesla“ će obrazovati đake od 1. do 9. razreda, a u školskoj godini 2020/2021. upisuje učenike od 1. do 5. razreda. Kako je za BiznisInfo kazala direktorica škole Danijela Risović, u toku je formiranje odjeljenja.

– Prvi ciklus upisa završili smo 30.6. Zadovoljni smo interesiranjem roditelja i brojem upisanih đaka. Slobodnih mjesta još ima, a drugi upisni ciklus završit ćemo tijekom augusta – kazala je Risović.

Ona kaže kako će se “Nikola Tesla” razlikovati od ostalih osnovnih škola a kako je glavna i najveća razlika vidljiva svakom tko je imao priliku da ih posjeti.

U našim učionicama ne uči se ex cathedra (eks katedra), naša djeca se slobodno kreću, nastava je iskustvena i interaktivna, a nastavnik nije u središtu nastavnog procesa, nego je to dijete. Razlikujemo se i po tome što organiziramo cjelodnevni boravak djece u školi kao i po tome što u jednoj učionici borave djeca tri razreda (1-3, 4-6, 7-9) s više nastavnika. U svom radu s djecom primjenjujemo Montessori pedagogiju – pojašnjava Risović.

Plaćanje na rate

S obzirom na to da je riječ o školi koja će se financirati iz vlastitih sredstava odnosno roditelji će plaćati troškove školarine, Risović kaže kako će to biti moguće učiniti na rate.

– Roditelji imaju mogućnost da godišnji iznos školarine plate u 12 mjesečnih rata u iznosu od po 768 KM. Pri obilasku škole, roditelji se mogu dodatno informirati o svim uvjetima školovanja i što je djeci osigurano za pomenuti iznos, kao i o uvjetima stipendija koje je kompanija osnivač osigurala već u prvoj godini osnivanja škole – pojašnjava nam Risović.

Kompanija Del Mestri koja je osnivač škole već ima iskustvo u radi s djecom. Naime u okviru ove kompanije djeluje vrtić „Montessori Kindergarten“ a nastavit će s investicijama namijenjenim djeci i mladima.

Nove investicije

– U okviru školskog kampusa postoji dosta mjesta za izgradnju kvalitetnih sportskih terena i to će nam biti prve značajnije investicije u narednom periodu – obnova teniskih terena koji već postoje u okviru kampusa, izgradnja kvalitetnog terena za sportove na otvorenom (fudbal i sl) te sportske dvorane. U školskom kampusu ima mjesta i za zgradu srednje škole, ali za sada je to dalja budućnost, u bliskoj budućnosti najvažnije nam je da osnovna škola počne da kvalitetno živi i radi za što postoje svi preduvjeti – od brižljivo pripremljenog ambijenta do kvalitetnog nastavnog kadra – poručuje Risović.

Inače, kompanija Del Mestri je banjalučka kompanija koja je u vlasništvu Tropica, jednog od najvećih maloprodajnih lanaca u BiH.

Povezani članci

1

2

Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce