TUZLANSKI KANTON
RMU “Banovići” i TTU “Energetik” potpisali ugovor vrijedan više od 11 miliona KM
Manager.ba/Fokus.ba BiH 23 ožujka, 2018

 

Između Rudnika mrkog uglja „Banovići“ d.d. Banovići i Konzorcija na čelu sa Tvornicom transportnih uređaja „Energetik“ d.o.o., potpisan je ugovor vrijedan 11,1 miliona KM.

Riječ je o nabavci i montaži transportnog sistema za otkrivku na površinskom kopu Turija, odnosno o dijelu izgradnje sistema za transport jalovine sa površinskog kopa Turija na površinski kop Čubrić, prenosi Fokus. 

Kako je rečeno prilikom potpisivanja ugovora, ovaj sistem će ubrzati rad na otkrivci i značajno smanjiti troškove transporta. Predviđanja su da će po izgradnji ovog sistema, uštede na godišnjem nivou iznositi oko 20 miliona KM. Ugovor bi se trebao realizovati u narednih 12 mjeseci.

Početak velikih ulaganja 

Kako je istakao Munever Čergić, generalni direktor Rudnika mrkog uglja “Banovići”, ovo je samo početak ulaganja u proizvodnju ovog rudnika.

– Ovaj projekat je zvanični početak velikih ulaganja u rudnik „Banovići“, gdje bi u narednom periodu trebalo da podignemo proizvodne kapacitete za proizvodnju otkrivke, a samim tim i proizvodnju uglja kako bi 2021./2022. godine, kada blok u Banovićima počne sa radom, ugljem mogli snadbjevati i termoelektranu u Banovićima i termoelektranu u Tuzli. Ove godine za investiranje u opremu planirano je preko 50 miliona KM,  kazao je Čergić te dodao:

– Pored ovog transportnog sistema, cilj je da se nabave još dva kamiona, koji će sa radom početi već u aprilu. Pored toga, planiramo i nabavku dva bagera, zapravo sva procedura oko toga je već završena, a rok isporuke je negdje oko sedam mjeseci, što znači da će i ta dva bagera po 18 metara kubnih biti isporučena do kraja godine. Pored toga, tu je i mašina taložnica na separaciji te dva kombajna za izradu podzemnih prostorija i dvije drobilice za ovaj transportni sistem.

Direktor Rudnika mrkog uglja “Banovići” ističe da bi se u narednom periodu proizvodnja Rudnika mogla znatno povećati. 

– Krajem godine će biti započeta nova procedura za dodatnih 2,4 kilometra nastavka ovog transportnog sistema sa postrojenjem za odlaganje i trećom drobilicom, tako da bi krajem 2019. godine mogli da podignemo ukupnu proizvodnju za negdje oko tri miliona tona, a otkrivka bi se kretala između 40-45 miliona metara kubnih, kazao je Munever Čergić.

Almir Zulić, direktor firme TTU “Energetik” d.o.o., nije krio zadovoljstvo zbog potpisanog ugovora, obzirom da će jedan ovakav posao biti od izuzetnog značaja za firmu koja se polako, ali sigurno, vraća na “staze slave” nekadašnjeg TTU-a.

– Naše obaveze u ovom projektu su projektovanje i ugradnja transportnog sistema u kompletu. Kroz trasu 3,4 km protežu se tri trakasta transportera koja su veoma gabaritna i koja za rudnik „Banovići“ znače povećanje proizvodnje na otkrivci. – rekao je direktor TTU „Energetik“ Tuzla Almir Zulić.

Sve bolji rezultati 

Osim predstavnika Rudnika mrkog uglja “Banovići” i TTU “Energetik” Tuzla, sastanku je prisustvovao ipremijer Tuzlanskog kantona, Jakub Suljkanović koji je istakao zadovoljstvo činjenicom da TTU “Energetik” ostvaruje sve bolje rezultate te zbog toga što je RMU “Banovići” jedan ovakav posao povjerio domaćim firmama, poput TTU-a i kompanije “Deling”.

– Drago mi je što prisustvujem ovakvom jednom događaju i što se Ugovor sklapa između ove dvije firme, jer svi smo upoznati da je TTU „Energetik“ nova firma koja evo nakon nešto više od godine postiže dobre rezultate i sklapa vrijedne ugovore. Posebni značaj jeste činjenica da je rudnik „Banovići“ Ugovor sklopio sa Konzorcijem domaćih firmi, kazao je premijer TK Suljkanović.

Suljkanović je i dodao da će Vlada Tuzlanskog kantona podržati Rudnik mrkog uglja “Banovići” i kroz ostale aktivnosti koje su planirane.

– Pored ovog projekta, mi ćemo se aktivno uključiti u podršku aktivnostima Rudnika “Banovići”, a to je podrška strateškom projektu za Tuzlanski kanton, odnosno izgradnji termobloka i cementare. Na nama je da Rudniku “Banovići”, kao Vlada damo svu podršku u smislu saradnje sa svim nadležnim nivoima vlasti.

Prisutnima se obratio i izvršni direktor za proizvodnju u Elektroprivredi BiH, Nevad Ikanović,obzirom da je Elektroprivreda jedan od vlasnika firme TTU “Energetik”.

– Mi smo zajedno sa Rudnikom “Banovići” te upraavom TTU-a pripremili trogodišnji plan koji podrazumijeva da kompanija TTU “Energetik” u naredne tri godine ostvari prihode izmežu 10 i 11 miliona KM, istakao je Ikanović.

Povezani članci

1

2

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo