ZELENI RAZVOJ
Razgovori o energetskoj učinkovitosti privukli brojne građane Širokog Brijega
Manager.ba BiH 15 listopada, 2018

GED projekt organizirao edukativni događaj, s ciljem promocije i podizanja javne svijesti o značaju energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

U posljednje vrijeme često čitate članke o klimatskim promjenama i negativnom utjecaju na okoliš, ekonomiju i pri tome se osjećate bespomoćno?

Iako ne možemo utjecati na katastrofe koje su se već dogodile, svako od nas može još danas učiniti nešto, kako bismo zaštitili okoliš i štetu sveli na minimum.

Jedan od načina je da mijenjamo svoje navike i trudimo se biti što više energetski učinkoviti, što će u konačnici doprinijeti manjoj potrošnji energije i manjem zagađenju okoliša. 

Pametnim korištenjem energije, možemo dati svoj doprinos očuvanju okoliša i prirodnih resursa, te istovremeno smanjiti troškove kućanstva, a da pri tome ne izgubimo na kvaliteti življenja.

Tako, na primjer, možemo ostvariti značajne uštede ukoliko temperaturu zagrijavanja doma smanjimo za samo jedan stupanj. 

Praktične savjete mogli su čuti svi koji su se u subotu našli u tržnom centru u Širokom Brijegu, gdje ih je dočekao stručnjak iz oblasti energetske učinkovitosti i zaštite okoliša.

 

 

Na izloženoj maketi energetski učinkovite kuće, posjetitelji su mogli vidjeti primjere mjera koje mogu sami primijeniti u kućanstvu, a koje imaju pozitivne efekte za ljude i okoliš.

Ukoliko niste prisustvovali ovom događaju, više informacija i savjeta također možete pronaći na web stranici www.ged.ba

"U mojoj obitelji svi se trudimo, na razne načine, da uštedimo na računima za električnu energiju, počevši od malih stvari kao što je gašenje svjetla u prostorijama u kojima ne boravimo," izjavila je Marijana Ljubić, jedna od posjetiteljki.  

 

 

Ovaj edukativni događaj organizira se u okviru GED projekta (Zeleni ekonomski razvoj) koji financiraju Vlada Švedske, Fond za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnosti Republike Srpske, a realizira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u suradnji s Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskim ministarstvima prostornog uređenja, kantonalnim ministarstvima, općinama i drugim partnerima.

"Osim primjene mjera energetske učinkovitosti na javnim objektima u Bosni i Hercegovini, koje se implementiraju u okviru GED projekta, važan je i doprinos građana učinkovitijem korištenju energije u svakodnevnom životu. Zato smatramo da je potrebno razvijati svijest javnosti i koristiti svaku priliku da o tome razgovaramo.

Raduje nas da naša inicijativa nailazi i na pozitivne reakcije u svim gradovima koje smo posjetili u okviru našeg projekta", izjavio je Elvis Hadžikadić, menadžer GED projekta.

Projekt "Zeleni ekonomski razvoj" doprinosi uspostavi održivog sustava upravljanja energijom na svim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini s ciljem smanjenja emisija štetnih plinova, unaprjeđenja energetske učinkovitosti javnih objekata i reinvestiranja ostvarenih financijskih ušteda.

Nakon Širokog Brijega, edukativni događaji bit će održani u Banja Luci, Doboju i Trebinju.

Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Kako izgraditi osobni brend - 5 ključnih elemenata
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna