ZA RJEŠAVANJE IZAZOVA I POTICANJE INOVACIJA
Rastući interes za umjetnu inteligenciju u BiH
Manager BiH 24 lipnja, 2024


Rastući interes za umjetnu inteligenciju (AI) u Bosni i Hercegovini ilustrira niz inicijativa i projekata koji pokazuju potencijal ovih tehnologija za inovacije u različitim sektorima.  

Jedan od primjera je aplikacija FotoBird, razvijena od strane 19-godišnjeg Kenana Mahmutagića iz Bosanske Gradiške. FotoBird koristi AI za prepoznavanje ptica širom svijeta, što pomaže ornitološkim entuzijastima i stručnjacima da identificiraju vrste ptica koje promatraju. Ovaj primjer pokazuje kako se AI može primijeniti u biološkim naukama i očuvanju okoliša.

Bloomteq AI Institut, osnovan početkom 2024. godine, fokusira se na razvoj AI rješenja s naglaskom na farmaceutsku industriju. Njihov projekat uključuje primjenu AI za ubrzanje proizvodnje lijekova i predviđanje novih kombinacija lijekova. Ovo pokazuje kako AI tehnologije mogu unaprijediti procese istraživanja i razvoja u farmaceutskom sektoru, prenosi Indikator ba.

Naučno-istraživački institut Blum u Sarajevu također se bavi primjenom umjetne inteligencije u različitim industrijama, uključujući zdravstvo, energetiku, obrazovanje i proizvodnju. Njihov cilj je integrirati AI tehnologije kako bi unaprijedili procese i povećali produktivnost u navedenim sektorima.

Ovi primjeri jasno pokazuju kako se AI tehnologije mogu koristiti u Bosni i Hercegovini za rješavanje različitih izazova i poticanje inovacija. Sve veći broj inicijativa, poput FotoBirda, Bloomteq AI Instituta i instituta Blum, demonstrira rastući potencijal AI tehnologija u zemlji. Uz podršku i razvoj ovakvih projekata, BiH može ostvariti značajan napredak u primjeni AI u različitim sektorima ekonomije, što bi moglo doprinijeti ukupnom tehnološkom razvoju i ekonomskom rastu u budućnosti.

 

Biznis.ba / Manager.ba

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!