SAJAM
Rame uz rame s najvećim zemljama: Paviljon Srbije na EXPO-u jedan od posjećenijih
manager.ba/akta.ba Regija 06 prosinca, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Za dva mjeseca od otvaranja, paviljon Republike Srbije na svjetskoj izložbi "EXPO 2020 Dubai", posjetilo je više od 300.000 posjetitelja iz cijelog svijeta. Jedan su od posjećenijih paviljona, a pred njima je još nešto više od četiri mjeseca predstavljanja! 

 

Centralno mjesto u predstavljanju Srbije na EXPO Dubai zauzima arhitektonski paviljon površine 2.000 kvadratnih metara, koji se prostire na tri nivoa u srcu tematskog dijela koji nosi naziv "Mobilnost". Paviljon je osmišljen kao svojevrsna vremenska kapsula, koja povezuje zaostavštinu Vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom.

Ana Ilić, viša savjetnica predsjednice Vlade Republike Srbije i zamjenica Generalne komesarke Srbije za Expo Dubai 2020 govorila je za Akta.ba o učešću Srbije na ovoj svjetskoj izložbi, pripremama koje su imali i rezultatima koje ostvaruju nizom raznovrsnih aktivnosti.

Koliko ste vremenski radili na pripremi i koliko je novca uloženo u pripremu paviljona Srbije?

- Sa planiranjem i izradom koncepta počelo se odmah nakon potvrde učešća Srbije na Expo-u. Međutim, s obzirom na pandemiju, kompletan koncept se prilagodio novim okolnostima, tako da je sadržaj koji vidite na Paviljonu kreiran i u periodu od svega nekoliko meseci.

Učešće na Svetskim izložbama davno je prevazišlo okvire predstavljanja kulture, istorije i identiteta jedne zemlje. Predstavljanjem na Svetskoj izložbi želimo da otvorimo nove šanse za razvoj Srbije kroz umrežavanje sa ključnim akterima svetske biznis zajednice i prezentujemo našu zemlju kao stabilnu investicionu destinaciju, tako da očekujemo da će ukupni ekonomski efekti nastupa Republike Srbije na "Expo 2020 – Dubai" svakako premašiti ulaganja u planiranje i realizaciju nastupa.

foto akta.ba

                                                               
Da li je poslove pripreme za vas obavio organizator EXPO ili su to radile srbijanske firme i ljudi?

- Čitav proces od inicijalnog koncepta do razgrade arhitektonskog rešenja su radile srpske kompanije. Imajući u vidu procedure i pravila organizatora EXPO, morala je biti angažovana lokalna kompanija za graditeljske poslove. Naravno, srpski tim je na licu mesta intenzivno od marta meseca bio na terenu i radio finalne inspekcije i odobravanje svih koraka u realizaciji. 

foto akta.ba

                                                               
Sudjelovali ste i na prethodnim EXPO izložbama. Koje benefite ste kao država ostvarili od nastupa prije?

- Srbija ima dug istorijat predstavljanja na svetskim izložbama i ove godine slavi 136 godina od prve Svetske izložbe u Antverpenu u Belgiji, na kojoj su predstavnici naše zemlje osvojili ukupno 157 nagrada. Već od ovog prvog predstavljanja, postavljeni su visoki kriterijumi i ponosni smo što je ovogodišnji nastup najprominentniji do sada i privukao je najveću pažnju svetske javnosti do sada. 

Nikada naša zemlja nije nastupala na ovakvim događajima ovako strateški osmišljeno, sveobuhvatno i odlično stuktuirano. To se odnosi i na biznis ali i na kulturni i turistički deo sadržaja.

Do sada se nastup Srbije odnosio uglavnom na promociju hrane i turizma, kao što je to bio slučaj u Šangaju i Milanu, a sada Srbija u svom punom kapacitetu predstavlja svoje inovacione, naučne i kreativne potencijale po kojima nas je i Expo prepoznao kao lidera. Samim tim, očekivanja od našeg nastupa su znatno veća, a prvi rezultati se već vide. 

Tema nastupa Republike Srbije na Svetskoj izložbi u Dubaiju je “Srbija stvara ideje – Inspirisani prošlošću, oblikujemo budućnost”

Paviljon Srbije je osmišljen kao vremenska kapsula, koja povezuje nsaleđe inovativne vinčanske kulture sa digitalno naprednom, savremenom Srbijom. U potpunosti je digitalizovan i pruža mogućnost virtuelnog putovanja - kako kroz različite realnosti, tako i kroz različite vremenske epohe.

 

foto akta.ba

                                                                
Da li imate značajnijih dogovora sa EXPO 2020?

- Prisustvo Srbije na Svetskoj izložbi ostvarujemo nizom raznovrsnih aktivnosti, sa fokusom na celovit B2B program, koji na bazi platforme obezbeđene od strane Paviljona Republike Srbije, realizuje Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije. 

U prvim danima otvaranja Ekspo-a u samom Dubaiju otvorili smo Dubai business hab koji predstavlja drugu kuću srpskih privrednika tokom trajanja ove manifestacije. Cilj nam je da što više naših privrednika predstavi svoje poslovanje na globalnom tržištu, pa je u tom cilju Vlada Srbije obezbedila i bepsplatne čarter letove, u saradnji sa Air Serbia, na relaciji Beograd-Dubai-Beograd, tokom celog trajanja Expo-a, a koji su na raspolaganju zainteresovanim predstavnicima naše poslovne zajednice tokom tačno definisanih tematskih nedelja.

Kroz celovit biznis program i učešće brojnih poslovnih ljudi i kompanija, institucija i startapova iz Srbije, svetskoj biznis zajednici predstavićemo: zašto je Srbija prva u Evropi po direktnim investicijama, zašto je zovu Silicijumska dolina Balkana, zbog čega  je lider u eUpravi , ponosan domaćin Evropskog centra izvrsnosti za ICT rešenja u poljoprivredi i jedna od zemalja sa najboljim rezultatima u borbi protiv pandemije i imunizaciji. Predstavićemo i zašto su svetski mediji proglasili Beograd  za jedan od 5 najkreativnijih gradova na svetu.

 

foto akta.ba

                                                                     

Koliko ste posjeta zabilježili do sada? 

- Za 2 meseca od otvaranja, Paviljon Republike Srbije na Svetskoj izložbi "EKSPO 2020 Dubai", posetilo je više od 300,000 posetilaca iz celog sveta, a pred nama je još nešto više od 4 meseca predstavljanja!

Već posle prvih mesec dana svi rezultati nastupa Srbije na Svetskoj izložbi premašili su naša očekivanja. Кako nezvanično saznajemo jedan smo od posećenijih Paviljona na Expo-u, skoro rame uz rame sa najvećim zemljama, na šta smo veoma ponosni.

Svetska izložba je oduvek bila jedinstvena prilika zemljama da predstave svoja inovativna rešenja za savremene izazove čovečanstva, da prikažu svoja industrijska i ekonomska dostignuća, turističku ponudu i da predstave značajne segmente svog društva, kulture, tradicije i istorije na jednoj tački susreta za ceo svet.

Kako ste uspjeli da Burj Kalifa bude u bojama Srbije?

- Srbija se u UAE uvek dočekuje kao veliki prijatelj i partner. 

Podrška domaćina, ljubaznost i predusretljivost sa kojima se susrećemo na svakom koraku pruža veliku sigurnost našoj delegaciji.

Podrška i velika čast povodom dolaska predsednika Srbije Aleksandra Vučića nam je ukazana tako što je najveća zgrada na svetu, simbol UAE zasvetlela u bojama srpske zastave. Takođe, istog dana tokom prepodneva Šeik Mohamed Bin Zajed posetio je i obišao naš Paviljon zajedno sa predsednikom Vučićem i to je bila njegova prva zvanična poseta nekom Paviljonu na EXPO-u.

To je bila ogromna čast za nas i vest koja je privukla veliku pažnju, kako lokalnih, tako i svetskih medija.

foto akta.ba

                                                                    

Ko je radio dizajn paviljona?

- Projekat Paviljona Srbije, poveren je autorima iz beogradskog studija A3 Architects. Ovaj studio ima zapaženo međunarodno iskustvo u projektima različitih tipologija, među njima i paviljonom Republike Srbije za EXPO 2017 u Astani (Kazahstan). 

Program i sadržaj Paviljona Srbije, kreira nacionalna platforma Srbija stvara, koja i deluje kao nacionalni brend moderne, inovativne i kreativne Srbije, а kreativni direktor nastupa na Expo 2020 Dubai, zadužen za vizuelni doživljaj našeg predstavljanja i bogat multimedijalni sadržaj je reditelj Lazar Bodroža.  

U okviru kreativnog sadržaja na Paviljonu, pokazujemo razvojni put od vinčanske kulture do moderne Srbije, a predstavljamo i sve značajne srpske velikane koji su itekako zadužili čovečanstvo. Jer kao što su Tesla, Pupin i Milanković promenili čovečanstvo, tako ćemo i mi iskoristiti priliku i pokazati da naši savremeni naučnici, inovatori nimalo ne zaostaju, već da su ravnopravni učesnici na globalnoj sceni. 

Nastup na Dubai Expo doživljavamo kao svojevrsnu investiciju u budućnost naše zemlje i priliku da razbijemo mit da jedna mala Srbija ne može da parira velikim zemljama. Itekako imamo čime da se ponosimo.

foto akta.ba

                                                                   

Koliko kompanija je predstavljeno na paviljonu i kako ste vršili odabir kompanija koje će predstavljati svoje proizvode na EXPO 2020?

- U okviru organizovanog poslovnog programa koji realizuje Vlada Republike Srbije u saradnji sa Privrednom komorom Srbije i Razvojnom agencijom Srbije, do sada je u Dubaiju svoje poslovanje predstavilo 194 kompanije iz Srbije, koje su ostvarile više od 3 000 poslovnih kontakata sa potencijalnim partnerima iz inostranstva. 

Započeti su mnogi poslovi – realizovano je preko 10 sigurnih ugovora u prve tri tematske sedmice i otvorene nebrojane prilike za dalje, s obzirom na to da očekujemo da će se do kraja Ekspo-a ovde predstaviti preko 500 domaćih kompanija raspoređenih u 9 tematskih nedelja i oko 1000 privrednika.  

Кompanije su odabrane putem javnog poziva Privredne komore Srbije. 

Tokom Expo-a, organizujemo 5 tematskih investicionih konferencija, posvećenih određenim sektorima koji imaju veliki potencijal za realizaciju novih investicija kao što su: real estate, automobilska, prehrambena i hemijska industrija, ICT sektor, spa & wellness turizam i druge …

Takođe, u okviru nastupa na Expo 2020, naše tehnološke kompanije i startapovi  su učestvovali na jednom od najvećih globalnih događaja posvećenih novim tehnologijama - GITEX-u, gde je u okviru takmičenja Gitex Future Stars startap iz Srbije - Joberty osvojio prvo mesto u konkurenciji među 750 startapova iz celog sveta, dok su svi ostali učesnici obezbedili veliki broj kontakata sa najeminentnijim partnerima iz industrije i potencijalnim investitorima. 

foto akta.ba

                                                                    

Koji proizvodi su najprodavaniji na paviljonu? Suveniri, poslastice, hrana? Sa čim ste predstavili Srbiju?

- Proizvodi koje nudimo na našem Paviljonu, odabrani su sa idejom da se predstavi najbolje iz Srbije i omogući našim posetiocima da odnesu lepu uspomenu, kao i najbolje ukuse naše zemlje u svoj dom.

U shop-u je predstavljeno preko 25 različitih proizvođača hrane, čokolade, suvenira sa preko 250 različitih proizvoda. 

Posetioci sa sobom mogu poneti srpske proizvode napravljenje od 100% voća i povrća, kao što su ajvar, džemovi, med, sokovi, ali i različiti proizvodi od tartufa, aronije kao i sjajne ručno pravljene čokolade. 

Akcenat je stavljen i na ručno rađene proizvode kojima predstavljamo našu tradiciju, srpske motive i čuvamo stare zanate od zaborava. Njihovi proizvodi, iako tradicionalne izrade, prilagođeni su potrebama savremenog čoveka.  Pa tako sa Paviljona možete otići sa ručno rađenim jelecima, vunenim čarape zanimljive šare, dečijim igračkama, ali i unikatnom torbom za lap top, futrolom za mobilni telefon, jastučićima upečatljivih boja koji se savršeno uklapaju u moderne enterijere i slično …

Tu je naravno i poseban program suvenira kreiran specifično za Expo sa brendom "Srbija stvara ideje" koji obiluje divnim vinčanskim bojama. 

foto akta.ba

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce
IVAN ŠIMIĆ, HERTRONIC
I uspješan poduzetnik i vrstan književnik
Savjeti