TURIZAM
Radi se strateška procjena nadogradnje na Bjelašnici
manager.ba/biznisinfo.ba BiH 26 siječnja, 2021
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Postoje analize koje pokazuju da prekomjerna izgradnja objekata na Bjelašnici ugrožava Vrelo Bosne i samim tim pitku vodu.

 

Ministrica turizma i okoliša FBiH Edita Đapo, govoreći o gradnji objekata na planinama, posebno Bjelašnici, ističe da okolišne dozvole spadaju u resor kantona.

“Pravi se strateška procjena nadogradnje na Bjelašnici za koju je ovo ministarstvo dalo negativnu ocjenu i to smo poslali kantonalnom ministarstvu koje je zaduženo za procjenu svega što se dešava na Bjelašnici”, kaže ona.

Dosta se, ističe, govori o gradnji koja je i legalna i nelegalna.

“Legalna u smislu da su dobili sve dozvole od općine, ali se nikada nisu obratili federalnom Ministarstvu okoliša i turizma da se zaista napravi jedna kvalitetna strateška procjena tog područja”, kazala je ona za Federalnu televiziju.

Kaže i da postoje analize koje pokazuju da prekomjerna izgradnja objekata na Bjelašnici ugrožava Vrelo Bosne i samim tim pitku vodu.

Ministrica navodi i da su pooštreni kriteriji za dobivanje okolinskih dozvola, sve mini hidrocentrale moraju dobiti dozvolu ovog ministarstva.

O sudskom epilogu u vezi sa spornim kioskom od 253.000 maraka, koji je prije dvije godine podigao veliku prašinu, ministrica kaže da je to novac Turističke zajednice KS.

USAID pokreće novi petogodišnji Projekt razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini koji vrijedi 20 milijuna dolara, a radit će se na tome da se poboljšaju uvjeti u sektoru turizma.

O turističkoj sezoni koja je pred nama Đapo kaže da će sve zavisi od vakcinacije, ali i prihoda u kućnom budžetima. “Moramo se pripremiti za 2022. Vrlo je teško prognozirati što će se dešavati. Nadam se da će biti bolja od 2020.”.

Tagovi:
Povezani članci

1

2