AKVIZICIJE
Rađa se najveći operater trgovačkih centara u svijetu
Manager.ba/Poslovni.hr Svijet 13 prosinca, 2017

Francuski div u segmentu razvoja nekretnina Unibail-Rodamco postigao je dogovor o kupnji australskog operatera trgovačkih centara Westfield, čime nastoji izgraditi poziciju najveće kompanije u svijetu u sektoru razvoja nekretnina. Unibail-Rodamco najveći je vlasnik komercijalnih nekretnina u Europi, a već je prodao niz manjih imovinskih portfelja u Europi, preusmjeravajući fokus na veće trgovačke centre, koji će mu vjerojatno omogućiti da uspješnije parira navali internetskih trgovinskih divova.

Strah od Amazona

Ova tvrtka, inače, nastala je spajanjem francuskog Unibaila i nizozemske tvrtke Rodamco 2007. godine, posluje u 11 europskih zemalja i raspolaže s portfeljem nekretnina vrijednim, prema službenim podacima, oko 42,5 milijarde eura. Uglavnom se to odnosi na trgovačke centre za čije se upravljanje Inibail-Rodamco i specijalizirao.

Upravo je sve žešća konkurencija internetskih trgovačkih divova poput Amazona, koji je od ovog mjeseca prisutan i u Australiji, pokrenula val konsolidacija među operaterima trgovačkih centara.

Sporazumom dvije tvrtke vrijednost Westfielda procijenjena je na 24,7 milijardi američkih dolara, a kreirat će “najveću svjetsku grupu za razvoj nekretnina i operatera trgovačkih centara“, navodi se u priopćenju dvije kompanije.

“Akvizicija Westfielda prirodno izrasta iz Unibail-Rodamcoove strategije koncentracije, diferencijacije i inovacija”, izjavio je izvršni direktor francuske tvrtke Christophe Cuvillier. “Ona (nam) dodaje niz novih atraktivnih maloprodajnih tržišta u Londonu i najbogatijim područjima u Sjedinjenim Američkim Državama”, pojašnjava Cuvillier.

Izuzetna prilika

“Vjerujemo da ova transakcija predstavlja izuzetnu priliku da obje tvrtke ostvare pogodnosti koje im zasebno nisu dostupne i da kreira snažnu i atraktivnu platformu za budući rast”, dodao je Cuvillier. U priopćenju se navodi da je prijedlog “jednoglasno preporučio Westfieldov upravni odbor te nadzorni odbor Unibail-Rodamca”.
 

Povezani članci

1

2

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo