PROJEKTI
Puštena u rad kabinska gondola na Jahorini
Manager.ba/akta.ba BiH 01 prosinca, 2019
Izvor fotografije:
akta.ba

Gondola će povezati dio skijališta Prača s dijelom skijališta Poljice, a trasa će raditi i kada ostale instalacije zbog vremenskih prilika to nisu u mogućnosti.

 

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik svečano je sinoć 30. studenog/novembra, na Jahorini pustio u rad novoizgrađenu gondolu Javor-Partizan, dužine 1.100 metara s 36 kabina, čiji je kapacitet 2.700 skijaša na čas.

Dodik je čestitao Olimpijskom centru Jahorina na još jednom velikom infrastrukturnom pothvatu, koji olimpijsku ljepoticu još brže vodi u sam vrh europskih i svjetskih ski-destinacija.

On je potvrdio da će institucije Republike Srpske i ubuduće snažno podržavati razvoj Olimpijskog centra Jahorina, ali i druge kvalitetne projekte u cijeloj Republici Srpskoj, koji vode ka njenom još intenzivnijem razvoju i međunarodnoj promociji.​

Predsjednik Nadzornog odbora Olimpijskog centra "Jahorina" Nedeljko Elek izjavio je da je Jahorina, državni projekt i da se prema njemu tako treba i ophoditi.

Elek je istakao da će se Olimpijski centar ophoditi prema ovoj planini onako kako ona to i zaslužuje, pa je najavio registraciju poduzeća koje će se baviti dodatnim djelatnostima, a u sklopu toga biće i zadruga.

"Kupit ćemo tisuću ovaca i 400 krava koje ćemo besplatno podijeliti seljacima Sarajevsko-romanijske regije. S njima ćemo potpisati ugovore o otkupu mlijeka i mliječnih proizvoda koje ćemo prodavati u hotelima na Jahorini. Ovdje se mora prodavati i nuditi romanijski sir i kajmak, rogatički krumpir, hercegovački pršut, domaći sir i rakija", rekao je Elek.

Vrijednost investicije je 8 milijuna eura. Gondola će povezati dio skijališta Prača s dijelom skijališta Poljice, a trasa će raditi i kada ostale instalacije zbog vremenskih prilika to nisu u mogućnosti.

Uz gondolu su izgrađene i tri skijaške staze, uređene po FIS standardima, dužine pet kilometara, zaštićene vjetroustavama i prekrivene sistemom osvježavanja, a napravljeni su vezni putevi koji vode ka gondoli, te novi lift na Poljicama, kapaciteta 1.200 skijaša na sat.
 

Tagovi:
Povezani članci

1

2