POZITIVAN PRIMJER
PRVI U EUROPI: Kompanija Grizelj pravi prvo mobilno postrojenje za tretman otpada
Manager.ba/akta.ba BiH 17 ožujka, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Kompanija Grizelj trenutno radi na jedinstvenom projektu izrade postrojenje za tretman otpada, koje će zbog posebne procesne tehnologije i pristupa, biti prvo takvo postrojenje u Europi.

 

Tomislav Grizelj, vlasnik kompanije Grizelj za Akta.ba je kazao da je riječ o postrojenju, koje se radi za europskog kupca, a koje će prije svega vrši tretman otpada na ekološki prihvatljiv, održiv a što je najvažnije, i kupcu jako bitno, na energetski efikasan način.

"Posebnost ovog postrojenja ogleda se i u tome što je ono mobilnog karaktera. S obzirom na to da investitor na prostorima Austrije i Njemačke ima šest svojih centara za obradu raznih vrsta otpada, jedan ovakav sistem bio im je neophodan. U skladu s njihovim potrebama spomenuto postrojenje će "hodat" i tako se koristiti. Priliku da koristiti ovo postrojenje imat će uglavnom urbane sredine u kojima se već nalaze centri za skupljanje i razvrstavanje raznih vrsta otpada iz koji se dobiva određeni energent", kazao je Grizelj i dodao da će se ovo modularno postrojenje vremenom dalje razvijati i nadograđivati radi povećanja efikasnosti, jer će to ovisiti i o samoj vrsti energenta koji će biti tretiran.

POTPUNO DOMAĆI PROIZVOD

Za cjelokupan razvoj projekta zadužena je kompanija Grizelji i njeni zaposlenici, te je ovo u potpunosti domaći proizvod, koji je registriran u Institutu za intelektualno vlasništvo BiH, a potvrdu kvaliteta dala je i europska meritorna struka.

Ovo postrojenje će za razliku od drugih moći reciklirati i otpad koji se javlja iz reciklaže automobila.

"Materijal koji ostaje nakon takve reciklaže je zaista "težak" zato što u tom sastavu ima dosta plastike, ali i drugi komponenata kao što su različiti tekstilni materijali, spužve, i sl. Upravo nam je ovaj dio oduzeo najviše vremena u samom projektiranju jer smo htjeli postići prave rezultate i one koje investitor prije svega očekuje od nas. Ono što mi garantiramo jeste 100.000 sati rada, naglasak je stavljen i na dugovječnost ali i visok stupanj energetske efikasnosti. Riječ je o visokosofticiranoj opremi koja je dokazala energetsku efikasnost", pojašnjava Grizelj.

VIŠE OD 10 VRSTA ENERGENTA

Ovo jedinstveno postrojenje će moći opsluživati i preko 10 raznih vrsta selektivnog energenta, tj. energenta iz otpada, od animalnog otpada, medicinskog, farmaceutskog pa do komine od maslina, grožđa ali i ostalih povrtnih kultura kao što je suncokret i mnoge druge.

"Najveći naglasak se stavlja i na pretpostavku da će se tu nalazi dosta infektivnog otpada kojeg je najviše u pelenama, pa onda u drugim vrstama, od medicinskog otpada do drugih vrsta. Sve je to hazardni otpad iz kojeg će se izdvojiti onaj dio koji se može koristiti kao energent, jasno je da se ne može sagorijevati nešto što nije energent, kao što su igle, ambalaže, metali i sl.Treba istaknuti i da je cijeli proces pokriven eliminacijom neprijatnih mirisa, dezodorizacijom", govori Grizelj.

Rekao je da su ih u više navrata obilazili eksperti investitora koji su znali što hoće i kroz aspekte ekologije, sigurnosti ali ono što je njih najviše zanimalo jeste da pogon nema zastoj u radu kada je čišćenje u pitanju. A način njihove izrade ovog postrojenja, kako Grizelj kaže, i korištenje visokokvalitetnih materijala, onemogućit će taloženje i lijepljenje ostataka.

Na pitanje hoće li u našoj zemlji nekada zaživjeti jedan ovakav način modularnog rješavanja i zbrinjavanja otpada, Grizelj kaže da ne vjeruje da će u skorije vrijeme.

"Ovako modularne tehnologije imaju mogućnost nadogradnje i zamjene pojedinih modula a sve zavisno od potreba tijekom eksploatacije, kod nas se još uvijek nije pojavio veći interes. Ovo je jedno veliko pilot postrojenje od 1 t/h i koje će imati mnogo zahvata na raznim vrstama energenata. S obzirom na to da je u cijelom procesu ključna riječ sagorijevanje to nam daje dodatnu vrijednost koja se ogleda u stvaranju toplinske i rashladne energiju, čuvajući okolinu i ostvarujući znatne uštede. Od primanja otpada do predaje energije sve je čisto, cijeli proces", rekao je Grizelj.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Najnovije vijesti
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce