EKONOMIJA
Prosječna plaća u BiH prvi put iznad 900 KM
Manager.ba/indikator.ba BiH 18 veljače, 2019
Izvor fotografije:
indikator.ba

Praksa sve više poslodavaca da povećavaju plaće svojim radnicima kako bi ih zadržali u Bosni i Hercegovini rezultirala je i statističkim povećanjem prosječne neto plate u BiH koja je prvi put premašila vrijednost od 900 KM. 

U prosincu prošle godine, prosječna isplaćena neto plaća u BiH, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosila je 906 KM i nominalno je viša za 5,1 posto u odnosu na isti mjesec prethodne godine, te viša za 0,8 posto u odnosu na studeni 2018. godine. 

Rast plaća posebno se osjetio od polovice prošle godine, kada je intenziviran val odlazaka kadrova iz BiH u inozemstvo. 

Osim toga, rastu zarada u BiH doprinijela je i odluka Vlade Republike Srpske, također iz sredine iz prošle godine, kojom je kroz opterećenje budžeta podržano povećanje plaća radnicima u realnom i javnom sektoru ovog entiteta. 

Najnižu plaću u BiH u prosincu, prosječno 573 KM, primili su zaposleni u pružanju smještaja, pripremi i usluživanju hrane, a odmah do njih su zaposleni u građevinarstvu gdje je prosječna mjesečna zarada iznosila 600 KM. 

U sektoru informacija i komunikacija prosječna plaća popela se na 1.293 KM, dok je u financijskim i djelatnostima osiguranja bila 1.547 KM.

Ipak, najveće plaće imaju zaposleni u proizvodnji i opskrbljivanju električnom energijom, plinomm, parom i klimatizaciji gdje radnici novčanik mjesečno "podebljaju" za 1.436 KM.

Tagovi:
Povezani članci

1

2