POZITIVAN PRIMJER
Projekt srednjoškolaca iz BiH osvojio nagradu u Americi
Manager.ba BiH 08 srpnja, 2019

Internacionalna Genius olimpijada projekata namijenjena je učenicima srednjih škola koji se bave važnim pitanjima današnjice, te iskazuju svoje intelektualne i istraživačke vještine kroz projekte.

Natjecanje se održava u Oswegu u Sjedinjenim Američkim Državama i ove godine je trajalo u periodu od 17. do 22. lipnja.

Prvi korak natjecanja je prijava projekta putem internetske aplikacije.

Ove godine je dosegnuta cifra od 1657 prijavljenih projekata, što govori o tome koliko je upravo jako ovo natjecanje.

Svi prijavljeni projekti ipak nisu imali mogućnost prolaska, te je njih 789 prihvaćeno. 

Natjecanju je sudjelovalo 1289 sudionika raspoređenih u pet različitih disciplina - znanost, umjetnost, biznis, robotika i kreativno pisanje.

Natjecatelji su doputovali sa svih kontinenata i to iz 76 država i 39 američkih država.

Mostarska kompanija Nobel je jedan od ponosnih sponzora odlaska ambiciozne srednjoškolke Maide na ovo jedinstveno natjecanje u u Oswegu, Sjedinjene Američke Države.

 

 

Maida je osvojila nagradu za ideju o biorazgradivim vrećicama.

"Disciplina u kojoj sam se takmičila bila je "nauka". Od ukupnog broja od 842 prijavljenih projekta, njih 420 je odabrano za nastavak takmičenja. "Biolution for Pollution" (Biorješenje za zagađenje) je naziv projekta sa kojim sam željela približiti budućnost bioplastike u svijetu. S obzirom da smo svakodnevno svjedoci zagađenja prirode, razmišljala sam kako utjecati na smanjenje korištenja plastike napravljene od fosilnih goriva. Sa svojom kolegicom Lamijom Balić sam napravila četiri vrste plastike i to od kukuruza, krompira, banane i želatina. S obzirom da je plastika napravljena od prirodnih materijala, pogodna je za okoliš i rastvoriva u svega mjesec dana. Projekat smo prezentovale pred četiri člana komisije tokom nekoliko sati. Članovi su nas dodatno ispitivali o projektu i dijelili svoja razmišljanja. Uspjeh sa srebrnom medaljom sa I-FEST2 takmičenja u Tunisu nastavljen je i u Oswegu. Srebrnu medalju su osvojili projekti u rasponu od 70-90% najbolje plasiranih, u kojima je bio i naš", optimistična je Maida.


Iskustva i doživljaje, koje je Maida stekla tijekom natjecanja, će pamtiti do kraja života.

"Pored takmičarskog dijela, program nam je također bio upotpunjen različitim aktivnostima. Jedan dan nam je bio rezervisan za "Dan kulture" u kojoj su takmičari svojom nošnjom, hranom i dodatnim materijalima predstavljali državu iz koje dolaze. Događaj u kojem je svaki učesnik imao priliku upoznati vršnjake širom svijeta, te probati tradicionalna jela, razmijeniti poklone i čuti nešto više o mnogobrojnim državama ostaje u prekrasnom sjećanju. Kampus SUNY Oswego sagrađen je nadomak jezera Ontario, što nam je omogućavalo svakodnevno uživanje u pogledu (ukoliko bismo za to uspjeli pronaći vremena ). Kako se grad Oswego nalazi na granici Amerike sa Kanadom, imali smo priliku posjetiti Nijagarine vodopade što je bio doživljaj za pamćenje. Izlet je predstavljao odličnu priliku da se dodatno upoznamo sa prirodnim bogatstvima Amerike. Jedna od najljepših stvari bila je upoznavanje sa ostalim učesnicima. Igrajući različite igre, bili smo u mogućnosti saznati nešto više o njima i svijetu iz kojeg dolaze. Ljudi su ti zbog kojih pamtimo sve oko nas. Nakon takmičenja, imala sam priliku posjetiti razne znamenitosti i muzeje u gradu New York-u, što je dodatno uticalo na oduševljenje cjelokupnim putovanjem."

Na linku možete vidjeti dio atmosfere sa natjecanja https://www.youtube.com/watch?v=2I77-WVGKFk .

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo