POLJOPRIVREDA
Proizvodnja lješnjaka u ekspanziji
manager.ba/akta.ba BiH 01 listopada, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Najvećom proizvodnjom ove biljne kulture može se pohvaliti Derventa, gdje se lješnjaka uzgaja na oko 280 hektara.

 

Proizvodnja lješnjaka u Srpskoj dobiva sve više na značaju, o čemu svjedoče podaci da se pod ovom kulturom nalazi stotine hektara oranica, sa kojih plodovi stižu i do europske trpeze.

Najvećom proizvodnjom ove biljne kulture može se pohvaliti Derventa, gdje se lješnjaka uzgaja na oko 280 hektara.

Tehnolog proizvodnje lješnjaka u derventskom poduzeću “Eko Posavina” Branislav Čokić ističe za “Glas Srpske” da lješnjaka uzgajaju na 175 hektara, te da je u toku berba prvih plodova na oko 20 hektara, gdje je lješnjaka zasađen prije sedam godina.

"Zadovoljni smo prinosom, iako su zasadi pretrpjeli štetu od proljetnog grada. Prinosi se kreću tri do četiri kilograma po grmu, odnosno tonu do 1,5 tona po hektaru", rekao je Čokić, naglasivši da je plan ovog poduzeća da površine pod lješnjakom dostignu 500 hektara.

Čokić je istakao da su ove godine realizacijom jednog projekta nabavili mašinu za prijem, prečišćavanje i sušenje lješnjaka u ljusci, koji pakuju i plasiraju u sestrinsku firmu u Hrvatsku. 

"Prema podacima iz općine, u Derventi je oko 280 hektara zasađeno lješnjakom, od čega je na oko 50 hektara zasad naših kooperanata", kazao je Čokić, dodavši da na plantažama ovog poduzeća dominira rimska sorta lješnjaka.

On je dodao da imaju podršku općine, koja je prije sedam godina u Pravilnik o poticajima uvrstila i lješnjak, a osim toga, kroz kapitalne investicije dobivaju podršku i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Šansu u uzgoju koštunjavog voća prepoznali su i u teslićkom poduzeću “Slav komerc”, koje lješnjak uzgaja na oko dva hektara.

"Zasad smo podigli prije osam godina. Prinos se kreće oko 1,5 tona po hektaru. Prije pandemije virusa korona cijedili smo lješnjak i kvalitetno ulje izvozili u Sloveniju. Zbog virusa to je stalo, ali se nadamo da će europsko tržište ponovo biti otvoreno za naše proizvode. Za litar ulja potrebno je od dva i po do tri kilograma plodova", rekao je direktor ovog poduzeća Veselin Savić, dodavši da se ulje od lješnjaka koristi za ishranu, ali i kao kozmetički preparat.

Izvoz i uvoz

Prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH, za osam mjeseci ove godine BiH je izvezla 32.564 kilograma lješnjaka vrijednosti 447.740 maraka, dok je u istom periodu lani u inostranstvo plasirala 21.051 kilogram vrijednosti 256.739 KM. Za osam mjeseci ove godine u BiH je uvezeno 151.463 kilograma lješnjaka vrijednosti 1,92 milijuna KM, dok je u istom periodu lani stiglo 111.642 kilograma vrijednosti 1,27 milijuna KM.

Tagovi:
Povezani članci

1