PRIZNANJA
Proglašene najbolje kompanije u BiH, ali i u regiji
Manager.ba BiH 19 rujna, 2019
Izvor fotografije:
poslovnenovine.ba

Projekt ”100 najvećih u BiH” ima za cilj pokazati da u našoj zemlji ima veoma uspješnih kompanija koje su priznate kako na domaćem tako i na svjetskom tržištu, a sinoć su u Sarajevu u hotelu Hills po 32. put dodijeljena priznanja najuspješnijim kompanijama prema rezultatima poslovanja u 2018. godini, ali i gdje je istaknut napredak bh. ekonomije i želja da taj trend bude nastavljen.

Prvo mjesto po prihodu u kategoriji velikih kompanija pripalo je Holdini koja je s trona skinula do sada neprikosnovenu Elektroprivredu BiH.

Najuspješnija kompanija po dobiti je JP Autoceste FBiH, dok je liderska pozicija najvećih izvoznika pripala ArcelorMittalu.

Trostruki dobitnik večerašnje gala svečanosti je kompanija K-Uni Plus koja je najuspješnije srednje poduzeće po prihodu i izvozu, a direktorica Albina Begić preuzela je i priznanje u kategoriji ”Žene u biznisu”. Kada je riječ o dobiti, najuspješnija kompanija u kategoriji srednjih poduzeća je Grand Trade.

”Pečat 100 najvećih u BiH”, najveće priznanje na večerašnjoj manifestaciji, uručio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, a ovogodišnji dobitnik je privatna kompanija Hifa-Oil.

Tešanjski gigant nalazi se u Top 10 najvećih kompanija po prihodu, povećao je izvoz za 86 posto, dobit za 40 posto, prihodu su mu rasli za 51 posto, a investicije su bile preko 12 milijuna KM. Za društveno odgovorne projekte uložili su cca 100.000 KM.

Novitet na ”100 najvećih u BiH” bila je dodjela priznanja za regionalne lidere.

Nagrada za najuspješniju srbijansku kompaniju pripala je A.D. Aerodrom ”Nikola Tesla” Beograd, najbolja kompanija u Hrvatskoj je LIDL d.o.o. Velika Gorica, priznanje za slovensko tržište dobila je Krka d.d. Novo Mesto, podgorički Voli Trade je najuspješniji u Crnoj Gori, dok je priznanje za Makedoniju dobila kompanija Kromberg & Schubert D.O.O.E.L. Bitola.

U okviru privrednog događaja ”100 najvećih u BiH” dodijeljena su i priznanja najboljim kompanijama po djelatnostima.

Događaj je okupio više od 450 najistaknutijih ljudi bh. privrede koji vode mala, srednja i velika poduzeća, koja su rangirana u kategorijama po ukupnom prihodu, dobiti, izvozu i investicijama gotovinskog toka.

 

 

Recimo i to kako su događaju prisustvovali i Saša Dalipagić, zamjenik ministra komunikacija i transporta BiH, Zlatan Vujanović, federalni ministar trgovine, Senad Softić, guverner Centralne banke BiH, Gordan Milinić, direktor Agencije za promociju stranih investicija u BiH, Safet Gerxhaliu, generalni sekretar Sekretarijata Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana, predstavnici ambasada Crne Gore, Republike Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije, predstavnici privrednih komora iz Hrvatske, Srbije i Makedonije, te drugi predstavnici institucija i organizacija iz Bosne i Hercegovine i zemalja regiona.

Organizator su bile Poslovne novine, suorganizator Vanjskotrgovinska komora BiH, a uz podršku bonitetne agencije LRC i partnerstva s Addiko Bank i EuroExpress brzom poštom.

Tagovi:
Povezani članci

1

2