BIH
ProCredit Bank i Europski investicijski fond potpisali prvi COSME sporazum u BiH
Manager.ba BiH 30 studenog, 2017

ProCredit Bank i Europski investicijski fond potpisali su prvi sporazum o financiranju malih i srednjih privrednika u Bosni i Hercegovini iz fonda garantne linije COSME u ukupnoj vrijednosti od 30 milijuna eura. 

Ova garantna linija omogućava ProCredit Bank da svojim klijentima sa pozitivnim poslovnim referencama ponudi povoljne kredite sa značajno smanjenim zahtjevima za kolateralnom pokrivenošću.

Krajnji rezultat ovog sporazuma je preuzimanje kreditnog rizika za oko 300 bosanskohercegovačkih malih i srednjih poduzeća u periodu od tri godine. 

Izvršni direktor Europskog investicijskog fonda, Pier Luigi Gilibert izjavio je: „EIF je oduševljen potpisivanjem prvog COSME sporazuma za podršku malom i srednjem poduzetništvu u Bosni i Hercegovini. Podrška biznisu i kreiranje radnih mjesta te rast, središte su EIF-ove strategije i ova nova tranša doprinijet će otvaranju radnih mjesta i privrednom rastu u Bosni i Hercegovini te širom Europe.“

Europska komesarka za unutrašnje tržište, industriju, poduzetništvo i mala i srednja poduzeća, Elżbieta Bieńkowska rekla je: „Pristup financiranju ostaje bitna prepreka za mala i srednja poduzeća. Današnji sporazum sa ProCredit Bank je savršen primjer kako Europska unija podržava male kompanije koje ulažu u poticanje privrednog rasta i otvaranje novih radnih mjesta.“

Amel Agić, Izvršni direktor ProCredit Bank, istaknuo je sljedeće: „Ponosni smo što svojim klijentima, malim i srednjim poduzećima za koje vjerujemo da su generatori širokih društvenih i ekonomskih promjena u zemlji, možemo omogućiti lakši pristup sredstvima koja su im potrebna za razvoj biznisa. Zahvaljujući podršci EIF-a, kroz garantnu liniju COSME, ProCredit Bank je u mogućnosti ponuditi još povoljnije uvjete kreditiranja poput smanjenja zahtjeva za kolateralnom pokrivenošću.“

Za više informacija o COSME garantnoj liniji, molimo posjetite stranicu ProCredit Bank BiH, www.procreditbank.ba ili pozovite Call centar Banke na 033/250-950.

O EIF-u

Europski investicijski fond (EIF) je dio grupacije Europske investicijske banke. Njegova centralna misija je podrška europskim vrlo malim, malim i srednjim poduzećima olakšavajući im pristup financijskim sredstvima. EIF daje i razvija garancije za podršku poduhvatima i rastu kapitala, kao i mikrofinancijske instrumente koji posebno targetiraju ovaj segment tržišta. U ovoj svojoj ulozi, EIF pospješuje ciljeve EU kroz podršku inovacijama, istraživanju i razvoju, poduzetništvu, rastu i zapošljavanju.

Više informacija o radu EIF-a možete pročitati ovdje.

O ProCredit Bank BiH

ProCredit Bank je razvoju orijentirana komercijalna banka specijalizirana za rad sa malim i srednjim preduzećima. ProCredit Bank BiH je dio ProCredit grupacije sa sjedištem u Frankfurtu, Njemačka. Banka je u apsolutnom vlasništvu ProCredit Holdinga, majčinske kompanije ProCredit grupacije. Dioničari ProCredit Holdinga uključuju strateške investitore, Zeitinger Invest i ProCredit Staff Invest te renomirana imena poput fondacije DOEN, KfW i IFC (dio grupacije Svjetske banke). ProCredit Bank BiH u potpunosti u svom poslovanju prakticira i promoviše grupacijske vrijednosti poput transparentnosti u komunikaciji sa klijentima i pružanju usluga koje su bazirane kako na razumijevanju potreba svakog pojedinačnog klijenta, tako i na stručnim financijskim analizama.

O COSME

COSME je Program EU za konkurentnost poduzetnika i malih i srednjih poduzeća (SME) koji je aktivan od 2014. do 2020. sa ukupnim budžetom od 2.3 milijarde. Najmanje 60% programa posvećeno je olakšavanju pristupa finansijskim sredstvima za male i srednje privrednike u Europi kroz dva financijska instrumenta. COSME Loan Guarantee Facility podržava garancije i kontragarancije financijskim institucijama kako bi omogućili više kredita za mala i srednja poduzeća. COSME program također investira kroz COSME Equity Facility for Growth- radi se o dioničkim fondovima koji osiguravaju rizični kapital malim i srednjim kompanijama uglavnom u fazama rasta. Program COSME temelji se na uspjehu Okvirnog programa za konkurentnost i inovacije (CIP) (20017-2013) koji je osigurao više od 21 milijardu eura kredita i 3 milijarde potencijalnog kapitala za gotovo 400.000 malih i srednjih poduzeća u Europi.

Poduzetnici mogu kontaktirati odabrane financijske institucije u svojoj zemlji za pristup garantnim linijama EU na: http://www.access2finance.eu/

Povezani članci

1

2

Najnovije vijesti
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo