PROJEKTI
Privredni gigant iz Gradačca gradi novu tvornicu
Manager.ba/biznisinfo.ba BiH 18 veljače, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

U novoj tvornici će se proizvoditi dijelovi za automobilsku industriju, isti proizvodni program koji kompanija proizvodi u ostalim tvornicama u Gradačcu.

 

Jedna od najvećih bh. kompanija, TMD Group Gradačac, počinje izgradnju nove tvornice.

Ceremonija svečanog polaganja kamena temeljca nove tvornice TMD motor components u Gradačacu održat će se 21. veljače/februara.

Ovu informaciju za BiznisInfo je potvrdio Adem Hanić, predsjednik Uprave TMD Group.

Kako nam je kazao, u novoj tvornici će se proizvoditi dijelovi za automobilsku industriju, isti proizvodni program koji kompanija proizvodi u ostalim tvornicama u Gradačcu.

– Ova investicija je tek početak projekta koji je planiran za 2021. godinu u Gradačcu. Investicija u objekt koji se otvara u petak iznosi oko 3 milijuna KM, a o ukupnoj vrijednosti investicije još je rano govoriti – kazao nam je Hanić.

Cjelokupan projekt još nije definiran i u zavisnosti od opreme koja će se instalirati i svega ostalog, tek tada kada zaokruže cijeli projekt znat će i vrijednost kompletne investicije.

– Još ne znamo ni točan broj zaposlenih, no izvjesno je da u svakom slučaju to neće biti ispod 100 – kazao je Hanić za BiznisInfo.

Događaju će prisustvovati premijer Federacije BiH Fadil Novalić s federalnim ministrima, ugledni privrednici, predstavnici ambasada te brojni drugi zvaničnici.

TMD je jedan od najvećih bh. izvoznika koji se konstantno širi.

U septembru 2018. otvorili su novi pogon u Gradačcu u koji je uloženo preko pet milijuna eura. Sva proizvodnja iz tog pogona namijenjena je automobilskoj industriji i sve ide u izvoz.

Posjetimo, TMD Group Gradačac ima fabrike u Gradačcu, Sarajevu i Brčkom. Specijaliziran je za proizvodnju vanjskih i unutrašnjih prstenova za automobilske ležajeve.

Radi za najveće svjetske kompanije kada je u pitanju proizvodnja komponenti za automobilsku industriju. Među njima su Schaefller, SKF i NTN/ SNR.

TMD grupacija gradi i tvornicu u Hrvatskoj, u Općini Babina Greda. Proizvodni program biće isti kao onaj na kojem TMD već radi u svojim tvornicama u Bosni i Hercegovini.

Povezani članci

1

2

Tagovi: