NOVIH 0,7 MILIJUNA EURA
Priprema se nastavak zaštite rijeke Neretve u Gradu Mostaru
Manager BiH 15 ožujka, 2023

U mostarskoj Gradskoj vijećnici održan je prvi sastanak s konzultantima dodijeljenim Gradu Mostaru za projekt "Sekundarna kanalizacijska mreža za Grad Mostar: Ažurirana studija izvodljivosti, ESIA, Glavni projekt, Tenderska dokumentacija".

 

U ime Grada sastanku je nazočio gradonačelnik Mario Kordić sa suradnicima, direktor i izvršni direktor JP Vodovod sa suradnicima i zaposlenici Agencije za vodno područje Jadranskog mora koji su aktivno sudjelovali u pripremi "aplikacije" za tehničku pomoć, navodi se u priopćenju Grada Mostara.

Tehnička pomoć Gradu Mostaru dodijeljena je u Investicijskom okviru za Zapadni Balkan (WBIF) i iznosi oko 700.000 EUR. U okviru dodijeljene tehničke pomoći pripremit će se dokumentacija potrebna za sljedeću fazu realizacije projekta prikupljanja i tretmana otpadnih voda Grada Mostara. Okvirno trajanje projekta je dvije godine.

U prethodnoj fazi projekta Grad Mostar je izgradio uređaj za pročišćavanje otpadnih voda (WWTP) te kroz WATSAN projekt, glavne obalne kolektore (glavni desnoobalni i glavni lijevoobalni kolektor). Njihovom izgradnjom stvorile su se pretpostavke za dogradnju sekundarne fekalne kanalizacijske.

Za naselja na lijevoj obali rijeke Neretve predviđa se izgradnja potpuno nove fekalne kanalizacije, dok se na desnoj obali rijeke Neretve predviđa izgradnja fekalne kanalizacije u naseljima u kojima ista u ovom trenutku nije izgrađena.

Kako navode iz Grada, nakon okončanja tehničke pomoći Grad Mostar će posjedovati neophodnu tehničku dokumentaciju za sljedeći investicijski ciklus u okviru projekta "prikupljanje i tretman otpadnih voda" što u konačnici treba osigurati da se sve otpadne vode centralne gradske kotline prije ispuštanja u rijeku Neretvu pročišćavaju te da se time utjecaj grada na rijeku Neretvu maksimalno smanji.

 

Manager.ba

Povezani članci

1

2

Video
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Centar za bolesti kralježnice - Liječenje prijeloma i ozljeda kralježnice
NOBEL CORPORATION
Kako je Tornado izbrisao sramotni grafit u Mostaru
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijenta – prevencija iznenadne srčane smrti