UIO
Prihodi od akciza na gorivo 120 miliona KM
Manager.ba/capital.ba BiH 04 lipnja, 2018

Prihodi od indirektnih poreza u Bosni i Hercegovini u proteklih pet mjeseci ove godine iznosili su dvije milijarde i 939 miliona KM i veći su za 250 miliona KM ili 9,3 odsto u odnosu na isti period 2017., potvrđeno je juče iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO). 

Preciziraju da je samo u maju prikupljeno 650 miliona KM indirektnih poreza, što je za 73 miliona KM više u odnosu na maj 2017. godine.

Iz sredstava koje prikupi UIO sa više od 80 odsto finansiraju se svi nivoi vlasti u BiH: država, etiteti, Brčko Distrikt, kantoni u FBiH i opštine u cijeloj BiH.

Nakon izvršenih povrata PDV-a u iznosu od 554 miliona KM, neto prikupljeni prihodi za pet mjeseci, koji su otišli u raspodjelu korisnicima, iznosili su dvije milijardu i 388 miliona KM i veći su za 200 miliona KM ili za 9,1 odsto u odnosu na prihode koje su sa Jedinstvenog računa korisnici dobili u istom periodu 2017.

Za finansiranje državnih institucija raspoređen je iznos od 306 miliona KM. Ostatak sredstava uplaćen je na račun Federacije BiH i to milijardu i 272 miliona KM, Republike Srpske 637 miliona KM i Brčko Distrikta 71 milion KM.

I po osnovu posebne putarine za izgradnju autoputeva (0,10 KM), koja se naplaćivala u mjesecu januaru 2018. godine, Federacija BiH je dobila dodatnih 6,5 miliona KM, Republika Srpska 4,3 miliona KM i Distrikt Brčko 0,2 miliona KM.

U saopštenju UIO se podsjeća da je od početka februara 2018. godine, od kada su u primjeni izmjene i dopune Zakona o akcizma u BiH i od kada se naplaćuje posebna putarina u iznosu od 0,25 KM po litri derivata koji se proda na tržištu BiH, otvoren poseban podračun Jedinstvenog računa.

- Na ovom podračunu trenutno se nalazi 97 miliona KM namjenskih sredstava za izgradnju autoputeva i za izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH. Ovo su sredstva prikupljena u februaru, martu i aprilu, a uskoro će se ovim sredstvima dodati i prihodi prikupljeni u maju 2018. godine, tako da se očekuje iznos veći od 120 miliona KM – navode iz UIO.

Raspodjela prihoda od posebne putarine za izgradnju autoputeva i izgradnju i rekonstrukciju ostalih puteva u BiH, UIO će izvršiti nakon što Upravni odbor dosnese odluku o koeficijentima za raspodjelu ovih prihoda korisnicima.

Povezani članci

1

2

Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo