NALAZIŠTE MINERALA
Priča o jadaritu i otkriću ogromnih zaliha litija u Srbiji
Manager.ba/Indikator.ba BiH 11 studenog, 2017

U blizini srpske granice s BiH nalazi se jedinstveno nalazište minerala, koje je bogato litijem - ključnom komponentom baterija. Jadarit, kako se naziva, zapravo je toliko bogat dragocijenim elementom da bi nalazište u srpskoj dolini rijeke Jadar moglo predstavljati blizu 10 posto tekućih rezervi jednog od najvažnijih metala u svijetu. 

Priča o jadaritu i otkriću ogromnih zaliha litija u Srbiji počela je 2004. godine, kada su u području sela Jarebice, Slatina i Draginac otkrili neobičan mineral. Analize, koje su proveli naučnici s Londonskog prirodoslovnog muzeja i kanadskog Nacionalnog vijeća za istraživanje, kasnije su potvrdile da je to potpuno novi mineral koji nisu našli nigdje drugdje u svijetu. Mineral je stoga nazvan Jadarit. Pažnja svjetske javnosti je tada privučena zabavnim podatkom da je njen kemijski sastav gotovo identičan kemijskom sastavu izmišljene rude kriptonit, kao što je opisano u filmu Superman Returns 2006. godine. 

Australska tvrtka Rio Tinto, jedna od najvećih rudarskih kompanija u svijetu, koja upravlja projektom iskopavanja jadarita i uložila je do sada više od 90 milijuna dolara, vjeruje da proizvodnja litija u dolini rijeke Jadar može početi već 2023. godine. Srpski i međunarodni stručnjaci trenutno istražuju sve potrebno za uspješnu provedbu projekta, uključujući testiranje novih načina dobivanja i obrade rude.

Video
KONTROLIRAJ SVOJE MISLI
Uživaj u svakom danu koji slijedi!
H2O GALAKSIJA
Kosmičko porijeklo vodenih tragova na Zemlji
Dr. Joe Dispenza
Uspješni ljudi ovo rade svakodnevno - POKUŠAJ I TI!