30.000 KOMADA MJESEČNO
Presvlake i sjedišta iz Žepča u avionima svjetskih aviokompanija
Manager.ba BiH 25 srpnja, 2018

U pogonima kompanije Greiner Aerospace koji se nalazi u Brankovićima kod Žepča, proizvode se presvlake i sjedišta za avione najvećih svjetskih aviokompanija.

Graham Mills, zadužen za globalnu prodaju i razvoj poslovanja austrijske kompanije za akta.ba kaže da proizvode dijelove za sjedišta aviona, kao što su jastuci i pokrivači od tkanine ili kožne presvlake za sjedišta.

"Mjesečno se u pogonu u Žepču proizvede 30.000 komada, a naši klijenti su sve veće aviokompanije", navodi on.

Na pitanje da li su zadovoljni uvjetima koje ova lokalna zajednica pruža stranim investitorima, Mills navodi da uglavnom jesu, iako pravila i propisi u BiH predstavljaju izazov za bilo kojeg stranog investitora.

Greiner Aerospace je započeo je krajem 2016. godine akviziciju divizije za aviopresvlake kompanije CarTrim iz Njemačke koja je imala svoj pogon i u BiH, u Žepču te je u sklopu akvizicije u Plauenu (Njemačka) kupljena i firma u BiH. 

"Kod akvizicije imate uvijek probleme kod integracije koje trebate prebroditi i taj proces još nije okončan i trajati će prema procjenama još naredne dvije godine.

Kada su rezultati proizvodnje i poslovanja u pitanju, rad u novim okolnostima ima svoje izazove i poteškoće, sve u svemu tokom 2018. godine se stvari stabilizuju i očekujemo povoljan rezultat krajem 2018.godine", kazao je za portal akta.ba Emir Fadžan, šef financija Greiner Aerospace d.o.o. Žepče.

 

 

Govoreći o samom procesu proizvodnje i dobavljačima sa kojima rade, Fadžan navodi da se radi o djelatnosti u kojoj ima mnogo certificiranja i kontrola, te je samim tim ograničen i izbor dobavljača koji imaju odgovarajuće certifikate. 

"Industrija je bazirana tako da konačni kupac većinu materijala stavlja na raspolaganje, isti se obradi i izveze se finalni proizvod. Koliko je moguće određeni sitni i ambalažni materijal nabavljamo lokalno", navodi on.

Inače, za sada nemaju klijenata na BiH tržištu niti regiji iako se načelno radi o tekstilnoj industriji ipak je u pitanju specifiičnija grana te industrije.

I u ovoj godini su nastavili konstantan trend investiranja u nove mašine i efikasniju opremu, te uređenje proizvodnog pogona. 

Do kraja godine je planiran rast proizvodnje od 100% u odnosu na početak 2018. godine i to bi iznosilo oko 10.000 pojedinačnih dijelova mjesečno.

 

 

Trenutno imaju 201 uposlenika, te naglašenu potrebu za 50 novih radnika u proizvodnji, prvenstveno kvalificiranih šivača. 

Fadžan navodi da imaju određenih problema sa pronalaskom radne snage jer se radi o niskoakumulativnoj industriji gdje su lična primanja koja mogu isplaćivati limitirana i samo rastom proizvodnje mogu priuštiti veće troškove. 

"Nalazimo se u sredini u kojoj se osjeti odlazak radne snage na tržišta radne snage zapadne Europe što je olakšano pristupom Hrvatske Europskoj uniji.

Radna snaga je sve više koncentrirana prema većim gradovima dok su manja mjesta više pogođena odlivom radne snage jer ne mogu pratiti rastom očekivanja radnika za ličnim primanjima", naglašava on.

Inače, austrijska kompanija Greiner osnovana je prije 150 godina i u obiteljskom je vlasništvu od 1868. godine.

Na 139 lokacija u 33 zemlje zapošljava 10.567 i ima godišnji promet od 1.579 milijardi eura.

Povezani članci

1

2

Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu