MINISTARSTVO PREPORUČA
Prekinite rad na otvorenom od 12 do 17 sati ili...
Manager BiH 20 lipnja, 2024

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike izdalo je preporuke poslodavcima kako bi se spriječile štetne posljedice po zdravlje radnika usljed vremenskih neprilika izazvanih visokim temperaturama na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine.

 

Ministarstvo preporuča poslodavcima razmotriti mogućnost prekida obavljanja poslova na otvorenom od 12.00 do 17.00 sati, te njihov nastavak poslije 17.00 sati. Ukoliko je proces rada kod poslodavca organiziran tako da je nemoguće primijeniti ovu mjeru, preporuča se da radnici koji obavljaju poslove na otvorenom počnu raditi od 06:00 sati.

 

NAJMANJE SEDAM DANA 

Prema vremenskim prognozama za narednih sedam dana, najviše dnevne temperature u Hercegovini neće se spuštati ispod 37 stupnjeva Celzija. U naredne tri dana prelazit će 41 stupanj Celzija. 

Poslodavcima se za vrijeme trajanja iznimnih vremenskih neprilika preporuča radnicima s dijagnosticiranim hroničnim oboljenjima omogućiti korištenje godišnjeg odmora i korištenje odsustava u skladu sa zakonom, kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

Ministarstvo preporuča poslodavcima prilagoditi organizaciju radnog vremena tako da se početak radnog vremena uskladi s trenutnim vremenskim uvjetima. 

Poslodavci bi trebali omogućiti odgovarajuće odijevanje radnika prilagođeno visokim temperaturama.

Federalno ministarstvo rada i socijalne politike poziva poslodavce pridržavati se ovih preporuka kako bi zaštitili zdravlje svojih radnika tokom razdoblja visokih temperatura.

 

Manager.ba

Povezani članci

1

Video
ANER KRUŠKONJA, OBRTNIČKA KOMORA HNŽ
Koliko se danas isplati biti obrtnik
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!