PROJEKTI
Pregled najvažnijih investicija u planiranih u 2021. godini budžetom Federacije
manager.ba/akta.ba BiH 09 veljače, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

Za financijsku pomoć proračunima županija i pomoć za provođenje strukturalnih reformi na razini županija izdvojit će se 200 milijuna KM iz aranžmana s Međunarodnim monetarnim fondom, navodi se u Pregledu najvažnijih investicija planiranih u 2021. godini planiranih proračunom Federacije BiH za 2021. godinu.

 

 Proračun Federacije BiH za 2021. godinu je usvojen u iznosu od 5.481.251.699 KM i u odnosu na prethodnu godinu manji je za 27.678.980 KM ili 1%.

- Planirano je izdvojiti 10 milijuna KM za financijsku pomoć proračunima gradova i općina i 20 milijuna KM za financiranje kapitalnih projekata na razini gradova i općina.

- U sklopu mjera za podršku gospodarstvu planiran je nastavak jačanja Garancijskog fonda pri Razvojnoj banci, a ukupna vrijednost fonda za 2021. godinu iznosi 25 milijuna KM.

- Dodatno u okviru Garancijskog fonda je planirano ukupno 15 milijuna KM predviđenih za regresiranje troškova kamata i garancija u oblasti energije, rudarstva i industrije, razvoja poduzetništva i  obrta, te poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva. 

- U okviru Fonda za stabilizaciju gospodarstva planirano je 150 milijuna KM u svrhu pomoći privatnim poduzećima i obrtnicima za sanaciju posljedica krize izazvane pandemijom.

- U oblasti energije, rudarstva i industrije planirano je ukupno 10 milijuna KM u svrhu uvezivanja staža zaposlenih u okviru privatnih i javnih poduzeća. 

- Sredstvima Svjetske banke se planira uložiti 50 milijuna KM financijskih sredstava namijenjenih kao podrška u zapošljavanju.

- Planirano je ukupno 115 milijuna KM na ime nastavka izgradnje autoceste na koridoru VC kao i brzih cesta, te pomoć aerodromima u iznosu 9,5 milijuna KM za unapređenje avioprometa.

- U okviru pomoći zdravstvenim ustanovama u borbi protiv pandemije COVID-19 za narednu godinu planirano je izdvojiti: 60 milijuna KM zdravstvenim ustanovama, 12 milijuna KM za nabavu vakcine, te 2 milijuna KM za provođenje drugih zdravstvenih i epidemioloških mjera usmjerenih protiv korona virusa. 

- U oblasti socijalne zaštite izdvojit će se 16,5 milijuna KM za zaštitu civilnih žrtava rata i zaštitu obitelji s djecom odnosno za osiguravanje naknada za roditelje djece s posebnim potrebama, te 3 milijuna KM na ime rekonstrukcije i investicijskog održavanja ustanova u oblasti socijalne zaštite.

Tagovi:
Povezani članci

1

2