UPOREDISTRUJU.BA
Predstavljena aplikacija za usporedbu cijena električne energije
Manager.ba BiH 29 studenog, 2018

Danas je u Mostaru predstavljena Aplikacija za poređenje cijena električne energije, uporedistruju.ba, koju su zajedno izradili USAID projekt Investiranje u sektor energije, Nacionalna asocijacija regulatornih komisija SAD (NARUC), Državna regulatorna komisija za električnu energiju (DERK), Regulatorna komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK) i Regulatorna komisija za energetiku Republike Srpske (RERS).

Ovo je prva aplikacija ovog tipa u Bosni i Hercegovini koja na jednom mjestu, kupcima električne energije, pruža osnovne informacije o ulogama u sektoru električne energije, daje upute o racionalnom trošenju električne energije kao i upute za promjenu snabdjevača.

“USAID Investiranje u sektor energije i NARUC od 2016. godine rade sa regulatornim komisijama u Bosni i Hercegovini na izradi Aplikacije za poređenje cijena koju danas promoviramo i ovo je prva aplikacija ove vrste u regiji. Iako je ista odličan prvi korak, uz nju treba postojati odlična komunikacija s javnosti kako bi kupci, snabdjevači i ostali sudionici u sektoru razumjeli promjene koje se događaju na tržištu električne energije u Bosni i Hercegovini“, istakao je direktor ekonomskog sektora USAID misije u BiH, Andrew Boegel.

 

 

Osim informacija o ulogama u sektoru, uputama o promjeni snabdjevača, trenutnim cijenama električne energije, aplikacija sadrži i informacije o aktivnim snabdjevačima na elektroenergetskom tržištu, savjete za uštedu energije kao i niz drugih edukativnih i korisnih informacija. 

USAID misija u BiH vjeruje da će aplikacija pomoći neometanom razvoju tržišta električne energije u Bosni i Hercegovini i olakšati kupcima snalaženje u sektoru. 

Svim zainteresiranima, aplikacija je dostupna na www.uporedistruju.ba . 

Povezani članci

1

2

Video
VIDEO
Hrvatska pjevačica otkriva tajnu rasta La Piela za 500 posto u godinu dana
VIDEO
Mate Rimac: Poznat mi je osjećaj kad puno radiš, a ne znaš hoće li firma preživjeti do idućeg tjedna
VIDEO
Život je igra! Kako pobijediti? | Velimir Srića | TEDxUniversityofZagreb