TEHNOLOGIJE
Predstavljen najbrži pametni vlak na svijetu
Manager.ba/biznisinfo.ba Svijet 03 siječnja, 2020
Izvor fotografije:
biznisinfo.ba

Kina je predstavila svoj novi brzi vlak kojim misli povezivati gradove za vrijeme Zimske olimpijade 2022. godine.

 

S 5G signalima, bežičnim punjenjem i inteligentnom rasvjetom, pametni voz G8811 krenuo je sa željezničke stanice na sjeveru Pekinga na samom kraju 2019. godine i prevezao putnike do mjesta Zhangjiakou, na sjeveru kineske provincije Hebei, prenosi Xinhuanet.com.

Željeznica je duga 174 km, s 10 stanica. Na ruti je izgrađeno nekoliko podzemnih tunela.

S maksimalnom dizajnerskom brzinom od 350 km / h, smanjit će vrijeme putovanja između Pekinga i Zhangjiakoua s preko tri sata na 47 minuta, olakšavajući međugradski promet, prenio je Poslovni.hr.

Yang Yang, zimski olimpijski prvak i predsjedatelj Zimskog olimpijskih igara u Pekingu 2022., bio je među prvim putnicima. Gradnja brze željeznice trajala je oko četiri godine.

– Željeznica za velike brzine Peking-Zhangjiakou prekretnica je u kineskom razvoju željeznica – rekao je Wang Hongyu, glavni dizajner zadužen za ovaj željeznički projekt u Railway Engineering Consulting Group Co., Ltd.

Kazao je da je željeznica usvojila najnovija dostignuća Kine u razvoju – od proizvodnje opreme, novih materijala do nove tehnologije umjetne inteligencije.

Vozovi na željezničkoj pruzi velike brzine Peking-Zhangjiakou mogu se automatski pokrenuti i zaustaviti, prometovati između stanica, otvarati i zatvarati vrata, kao i rješavati hitne slučajeve.

Pokrenute su usluge e-karata kako bi putnici mogli koristiti svoje osobne karte ili skenirati QR kodove za provjeru autentičnosti, umjesto da čekaju u redu za papirnate karte.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo
DAN KARIJERA ZŠEM-a
Individualnim pristupom studentima, stvaramo ohrabrene mlade intelektualce