KOMPANIJE
Prebrodili najteži period: Krenuo izvoz na talijansko tržište
Manager.ba/akta.ba BiH 11 svibnja, 2020
Izvor fotografije:
akta.ba

Poduzeće "Krupa kabine" član je talijanske poslovne korporacije "Siac", te proizvode kabine za radna i transportna vozila koje izvoze na zapadnoeuropsko tržište.

 

Poduzeće "Krupa kabine" iz Bosanske Krupe, prema riječima Dženana Džafića, direktora te firme, uspjelo je prebroditi najteži period izazvan pandemijom virusa korona, a ovih dana na talijansko tržište uputili su prve isporuke svojih proizvoda.

Prema njegovim riječima, u protekla dva mjeseca bili su prisiljeni poslovati sa smanjenim obimom, ali su i pored toga očuvali svih 280 radnih mjesta i niti jedan radnik u kriznom periodu nije otpušten.

"Posljedice smo odmah na početku osjetili jer je naše primarno tržište Lombardija, talijanska pokrajina gdje je bilo žarište pandemije. Bio nam je onemogućen izvoz i nabavka repromaterijala, ali zbog ranije osiguranih zaliha nismo prekidali proizvodnju. Na lageru sada imamo velike količine proizvoda i njihov izvoz smo započeli", istakao je Džafić.

Prema njegovim riječima, smanjeni obim proizvodnje prebrodili su tako što su radnike slali na godišnje odmore, a u ovome trenutku rade s 85 posto kapaciteta.

On je dodao kako plate radnicima za protekla dva mjeseca neće biti umanjene.

"Izbjegli smo masovna otpuštanja radnika, kupci s kojima smo ranije surađivali pokrenuli su vlastitu proizvodnju i ja se nadam kako smo najgore prebrodili. Naše procjene su da bi u drugoj polovini godine trebalo da se vratimo na neki normalni nivo proizvodnje", kazao je Džafić.

On je potvrdio kako će tijekom ove godine biti nastavljene ranije započete aktivnosti na proširenju proizvodnih kapaciteta i da su predviđena ulaganja oko 2,5 milijuna maraka.

Inače, poduzeće "Krupa kabine" član je talijanske poslovne korporacije "Siac", te proizvode kabine za radna i transportna vozila koje izvoze na zapadnoeuropsko tržište.

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
PREDRAG ČOVIĆ, PREMIJER ZHŽ
Vratite se ovdje
Berislav Marszalek, Entrio
Imamo ljude koji strastveno rade...
februar 2024
ASA Bolnica Sarajevo