UREDBA
Poticaji za proizvonju električne energije iz obnovljivih izvora dodjeljivat će se dražbama
Manager BiH 18 travnja, 2024

U razdoblju od 2025. do 2030. godine, Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH) planira održati dražbe za velike projekte vjetroelektrana i solarnih elektrana ukupnog kapaciteta od 240 MW i subvencionirati rad malih solarnih elektrana, elektrana na biomasu i bioplin kapaciteta 61,2 MW.

 

Organizacija dražbi omogućena je novim Zakonom o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovitoj kogeneraciji donešenom u kolovozu prošle godine, a dinamika dodjele poticaja prijedlogom Uredbe o kvotama za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju. Javna rasprava o nacrtu uredbe otvorena je do 22. travnja. 

Mali će se proizvođači natjecati na takozvanim FIT dražbam, a velike elektrane na dražbama za fiksne premije (FIP).

Uredbom su definirane kvote za svaku tehnologiju i količine električne energije iz malih projekata koje će biti podržane zajamčenim otkupnim cijenama. Putem FIT dražbi, povlaštenim proizvođačima električne energije odredit će se zajamčena otkupna cijena u fiksnom iznosu. Električnu energiju koju proizvedu prodavat će Operatoru za OIEiEK.

Operator za obnovljive izvore energije i učinkovitu kogeneraciju (Operator za OIEiEK) provodit će FIP dražbe najmanje jednom u dvije godine. Cilj je održati bar jednu dražbe za svaku tehnologiju u jednoj godini.

Entitetski Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i učinkovitoj kogeneraciji definira fiksnu premiju kao iznos koji se dodjeljuje pobjednicima FIP dražbi za svaki MW električne energije koji proizvedu. Dodaje se cijeni postignutoj na tržištu prethodnoga dana.


Manager.ba

Povezani članci

1

Video
"IMAM IDEJU" - MARIJA ĆEŠKIĆ
Coralov "Marshal plan" i branding Hercegovine mogu biti rješenje
IVICA JAKIĆ
Od fotografa glazbenih zvijezda do vizionara goriva budućnosti
JELENA ČAČULOVIĆ, WELTPLAST
Tvrtku tretiramo kao dijete u obitelji