NIŠTA OD OVE
Poslodavci se nadaju novim zakonima tek iduće godine 
Manager BiH 14 studenog, 2023

Nova zakonska rješenja mora pratiti izbalansirana javna potrošnja, jer se rastom plaća u javnom sektoru, socijalnih i drugih davanja koja se usklađuju s minimalnom ili prosječnom plaćom, dodatno opterećuje privatni sektor, uz nastojanja da električna energija za gospodarstvo u novoj godini bude skuplja. 

 

Udruga poslodavaca FBiH još nije upoznata sa sadržajem seta fiskalnih zakona, kao ni zakona o minimalnoj plaći, niti je dobila informaciju kada će biti održan najavljeni sastanak predstavnika Vlade FBiH, Sindikata i poslodavaca na kojem će oni biti predstavljeni.

Kako je za Avaz izjavio predsjednik Udruge poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović, zakoni su do kraja prošlog mjeseca trebali biti upućeni u parlamentarnu proceduru, ali se to nije dogodilo.

- Tražili smo, pitali, čekamo. Tražili smo i da budemo uključeni u radnu grupu, ali ni to nije urađeno. Zato sam pesimista da će se bilo šta desiti do kraja godine - kazao je Smailbegović.

Prošao je mjesec otkako su iz Vlade FBiH obećali kako će od 1. siječnja 2024. godine radnici u FBiH imati najnižu plaću u iznosu od 1.000 KM, a ovaj entitet najniže doprinose od 28%.

- Bojim se kako je, što se tiče usvajanja zakona, proljeće realna opcija, a početak primjene 1. siječanj 2025. Mislim kako smo u toj fazi. I sad se vraćamo na naš prijedlog plaće radnika povećati za 400 KM, a to povećanje opteretiti s minimalnim doprinosima, kako bi za iduću godinu imali barem takvo rješenje - istakao je Smailbegović.

Poslodavci ostaju pri stavu kako rast plaća mora pratiti rasterećenje gospodarstva kroz smanjenje doprinosa i poreza ili će u protivnom bh. ekonomija, prema procjenama Smailbegovića, ostati bez gotovo 60.000 radnih mjesta.

Istovremeno upozoravaju kako nova zakonska rješenja mora pratiti izbalansirana javna potrošnja, jer se rastom plaća u javnom sektoru, socijalnih i drugih davanja koja se usklađuju s minimalnom ili prosječnom plaćom, dodatno opterećuje privatni sektor, uz nastojanja da električna energija za gospodarstvo u novoj godini bude skuplja.

 

Dnevni avaz | Manager.ba

 

Povezani članci

1

2

Tagovi:
Video
DAMIR UZUNOVIĆ, BUYBOOK
Mi smo išli naopačke
JASMIN BADŽAK, EUROSJAJ
Moj radni dan traje 24 sata, ali uživam u svom poslu!
DIREKTNA SURADNJA
ASA Bolnica i AKH iz Beča donose izvrsnost u zdravstvu