ZASTUPNICI NEŠTO ČEKAJU
Poslodavci i sindikati zajednički inzistiraju na hitnim izmjenama zakona
Manager 08 ožujka, 2023

Punih sedam godina čeka se sustavno rješenje i usvajanje zakona kojima bi se smanjilo opterećenje rada koje je najveće u Europi

 

Inzistiramo na hitnom uvrštavanju Prijedloga Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o doprinosima FBiH i Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH na dnevni red naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine zakazanu za 15. ožujka 2023. godine - zaključak je izvanredne proširene sjednice Upravnog odbora Udruženja poslodavaca u Federaciji Bosne i Hercegovine, kojoj su pored članova UO UPFBiH, nazočili predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i članovi Ekonomsko-socijalnog vijeća za teritoriju FBiH.

Na dnevnom redu izvanredne proširene sjednice bila je samo jedna točka - neuvrštavanje prijedloga izmjena i dopuna zakona koji bi omogućili povećanje primanja zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM.

"Ponukani činjenicom da je rukovodstvo Zastupničkog doma Parlamenta FBiH odbilo uvrstiti Prijedlog Zakona o dopuni Zakona o porezu na dohodak FBiH na dnevni red naredne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH inzistiramo na uvrštavanju ovih točaka na dnevni red sjednice zakazane za 15.3.2023. godine. Također, tražimo hitan sastanak sa vodstvom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH na kojima bismo ih još jednom podsjetili na hitnu potrebu uvrštavanja ove točke na dnevni red prve naredne sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH i ozbiljnim posljedicama ukoliko se ovi zakoni ne nađu na dnevnom redu zasjedanja zakazanog za 15. ožujka 2023. godine“, zaključeno je na proširenoj izvanrednoj sjednici UO UPFBiH.

Iz UPFBiH podsjećaju kako su krajem prošle godine ovlašteni predlagači zakona uputili ove prijedloge u skupštinsku proceduru, ali su bez opravdanih razloga izgubljena skoro tri mjeseca ove poslovne godine, a nisu stvoreni uvjeti za povećanje plaća radnicima te se i dalje nastavlja trend nemotiviranosti i odlaska radnika iz naše države zbog niskih primanja i nestimulativnih uvjeta rada.

Usvajanje izmjena i dopuna ovih zakona omogućilo bi povećanje plaća zaposlenih u realnom sektoru do 400 KM. Prema predloženim izmjenama i dopunama dva zakona, na ova povećana neto primanja radnika, gospodarska društva i obrtnici plaćali bi samo umanjene doprinose za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, što bi omogućilo da ukupno povećanje plaće ide izravno radnicima.

Također je zaključeno kako će ukoliko ne bude adekvatnog odgovora od strane vodstva Zastupničkog doma Parlamenta FBiH, UPFBiH i SSS BiH u narednim danima obavijestiti javnost o narednim konkretnim koracima kako bi se što prije došlo do zakonskih rješenja kojima bi se omogućilo hitno povećanje primanja zaposlenima u realnom sektoru.

"Punih sedam godina čeka se sustavno rješenje i usvajanje zakona kojima bi se smanjilo opterećenje rada koje je najveće u Europi. Ova dva prijedloga su zajednička inicijativa poslodavaca i sindikata u realnom sektoru, ranije usuglašena i na Ekonomsko-socijalnom vijeću FBIH, privremenog su karaktera i primjenjivali bi se do usvajanja novih Zakona o doprinosima FBiH i Zakona o porezu na dohodak FBiH“, rečeno je na proširenoj izvanrednoj sjednici UO UPFBiH.

Manager.ba
 

Povezani članci

1

2

Video
MIRO RAGUŽ
Umjesto građevinskog inženjera postao pionir grafičkog dizajna
RASIM MEMAGIĆ, ALMA RAS D.O.O.
Brend iz Olova koji je krenuo u svijet
Specijalna bolnica Sv. Katarina
Iskustvo pacijentice - Revizijsko operativno liječenje kralježnice