KOMPANIJE
Posjeta bh. kompanija sajmu tehnologije obrade metala Bumatech u Turskoj
manager.ba/akta.ba Svijet 03 prosinca, 2021
Izvor fotografije:
akta.ba

BIGMEV-a i Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine, organizirali su 25. studenog/novembra, za 25 predstavnika iz metalskog sektora i Zeničke razvojne agencije-ZEDA posjetu sajmu BUMATECH u Bursi – Sajmu tehnologije obrade metala. 

 

"U digitalnom vremenu u kojem živimo, proizvodni procesi se mijenjaju. Tehnološki razvoj koji pruža manje energije i veću učinkovitost prisutan je i u sektoru proizvodnje strojeva. Te nam je vrlo bitno da kao Privredna/Gospodarska komora FBiH pružimo mogućnost BH kompanijama da posjete ovakvu vrstu sajma, budu u korak s tehnološkim dostignućima i iskoriste priliku za nove poslovne poduhvate. Smatram da zaista možemo graditi pozitivne priče i u našoj državi kroz razvijanje naše kulture poslovanja", kazao je Almin Mališević, Privredna/Gospodarska komora FBiH. 

S tim u vezi upriličen je bio i sastanak s predstavnicima Privredne komore Burse, Regionalna privredne komore Zlatiborskog upravnog okruga i kompanije TVC d.o.o iz Goražda, na kojem se razgovaralo o potencijalnoj suradnji kompanija s područja Burse, BiH i Zlatiborskog okruga, kao i zajedničkoj organizaciji sličnih sajamskih događaja.

 

Predsjednik Privredne/Gospodarske komore FBiH Mirsad Jašarspahić i direktor Sektora za industriju i usluge Almin Mališević su održali sastanak u Počasnom konzulatu Bosne i Hercegovine u Bursi s Počasnim konzulom Muzafferom Cilekom. Tijekom sastanka razgovaralo se o dosadašnjoj privrednoj suradnji kompanija iz Turske i BiH, kao i o unapređenju privredne suradnje kompanija iz regije Bursa s kompanijama iz BiH.

Važno je napomenuti da su sajam pored kompanija iz Bosne i Hercegovine, posjetile i kompanije iz Srbije koje su uključene u Projekt "Podrška za unapređenje konkurentnosti i zapošljavanja – ENHANCE".

Radi se o projektu koji se implementira u okviru IPA programa prekogranične suradnje Srbija-Bosna i Hercegovina 2014-2020. koji se sufinancira iz sredstava Europske unije. Nosilac projekta je Privredna/Gospodarska komora Federacije Bosne i Hercegovine s partnerima Regionalnom privrednom komorom Zlatiborskog upravnog okruga iz Užica i Centrom za edukaciju i podizanje svijesti o potrebi povećanja energetske efikasnosti-Energis iz Sarajeva.

 

 

Kompanije su imale prilike da kroz zajedničke sastanke i B2B susrete s firmama iz Turske u okviru EEN mreže, uspostave kontakt i ostvare poslovnu suradnju. 

"Vjerujemo da je posjetom sajmu cilj postignut, a on se prije svega ogleda u ostvarivanju kontakata s proizvođačima mašina i opreme za metalsku industriju, kao i sagledavanje najnovijih rješenja i dostignuća u metalskoj industriji", poručio je Mališević.

  • Connect Agencija
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • LRC d.o.o. Sarajevo
  • Connect Agencija
Povezani članci

1

2

Tagovi: